Ruim 1 miljoen Nederlanders krijgen darmkanker

Aanleiding van dit artikel

Op 16 maart 2017 was de online première van "What the Health" van Kip Andersen, In deze documentaire opent hij de ogen van vele vleeseters en laat hij zien hoe de diverse "goede doelen" worden gefinancierd met geld uit deze bedrijfstak. Deze documentaire is te zien op Netflix en de Engelse complete documentaire is ook op YouTube te bekijken. .

Vlees is ongezond voor mensen

Als je een beetje de media hebt gevolgd dan zal je vast wel gehoord hebben dat de Wereld Gezongheidsorganisatie WHO al in 2015 een document heeft vrijgegeven waarin verwerkt rood vlees, beter bekend als bijvoorbeeld knakworst, cornedbeef, frikandellen, vleesbeleg, worst e.d. gemaakt van rood vlees geclassificeerd word als groep 1 kankerverwekkend.  Daarmee wordt het in dezelfde groep geplaatst als asbest roken en arseen. In hetzelfde rapport staat rood vlees in groep 2, een waarschijnlijke veroorzaker is van kanker.

Het internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC), de tak van de WHO die het onderzoek publiceerde definieert rood vlees als 

  • Alle spiervlees van zoogdieren zoals rundvlees, varkensvlees, lam, schapen en geiten

Het agentschap gaat verder om verwerkt vlees te definiëren 

  • Vlees dat is omgezet door zouten, behandeling, gisten, roken of andere processen om de smaak of het behoud te verbeteren

Veel voedingsmiddelen bevatten rood vlees en dierlijke producten. Populair verwerkt vlees omvatten hot-dogs, worst, spek ingeblikt vlees en gerookte vleeswaren. Er wordt uitgegaan van 50gr vlees/verwerkt vlees per dag, de kans op darmkanker met 18% verhoogd. (ter indicatie: 1 frikandel is 70gr.). Gemiddeld krijgt 1 op de 16 Nederlanders darmkanker. Dat is gemiddeld 6%. Over de totale bevolking van 17 miljoen Nederlanders is dat dus ruim 1 miljoen mensen die darmkanker zullen krijgen. Jaarlijks krijgen ongeveer 15.000 mensen darmkanker en ongeveer 1/3 sterft eraan. Dus ongeveer 350.000 mensen gaan hier aan dood.

Wat is er aan de hand?

De 800 studies waaraan de WHO refereert zijn de afgelopen 50 jaar gedaan. Deze tonen de schadelijke gevolgen aan voor mensen. In de documentaire worden deze bevindingen verder onderbouwd en komen specialisten aan het woord die uitleggen waarom vlees maar ook kaas, melk en eieren tot de gevarenzone behoren.

Waar zitten de gevaren

In vlees en dierlijke producten zitten veel eiwitten. Dieren kunnen zelf geen eiwitten produceren. Deze halen ze uit plantaardig voedsel. Het zijn dus gerecyclede eiwitten uit planten. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor mens en dier maar ook zijn het de bouwstenen voor kankercellen. Krijg je teveel eiwitten binnen dan bevorder je mede ook de groei van deze cellen. Beter is dus je eiwitten binnenkrijgen via plantaardig voedsel omdat je dan ook andere voedingstoffen binnenkrijgt die kankercellen weer kunnen vernietigen. Denk aan Dr. Max Gerson LINK NAAR WEBSITE die al in 1920 met succes kanker behandelde met plantaardige voeding.

Dieren worden zo gefokt en gevoederd dat ze het maximale uit zichzelf kunnen halen als het gaat om produceren van bijvoorbeeld melk of maximale hoeveelheid vlees. Het probleem is dat dieren hoog in de voedselketen staan en alle giftige stoffen zoals dioxines, hormonen, antibiotica en alle andere stoffen binnenkrijgen via voeding of door toediening. Deze schadelijke stoffen blijven in het dier en verdwijnen niet. Mensen eten de dieren of consumeren de dierproducten zoals melk, kaas en boter weer en zo komen deze stoffen in ons lichaam en hopen zich weer op.

Andere negatieven effecten

  • Voor de productie van 1 kg vlees is 10 kg plantaardig voedsel nodig.
  • Methane geproduceerd door de bio-industrie wereldwijd draagt 28% bij aan het opwarmen van de aarde.
  • Eten van vlees wordt gelinkt aan diabetes en andere ziekten en allergieën

Reden genoeg om te matigen of te stoppen met het eten van deze producten.

Bron WHO rapport

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 9407 keer gelezen!

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair