Wegen de gevaren van Botox op tegen schoonheid trends?

De gevaren die aan een Botox behandeling kleven

Er is de laatste tijd veel over te horen: de vermeende gevaren van een Botox behandeling. Bedrijven die reclame maken voor deze behandelingen, zijn vanaf medio 2015 verplicht om de volgende tekst te vermelden: “Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts.” In dit artikel lees je over de mogelijke effecten van een Botox behandeling op onze gezondheid. Op de foto is te zien dat het ook goed fout kan gaan.

Wat is een Botox behandeling?

Een Botox behandeling is misschien wel de bekendste cosmetische ingreep van tegenwoordig. De stof Botuline Toxine wordt onderhuids aangebracht, waardoor de spieren in het gezicht tijdelijk worden verlamd. Rimpelvorming als gevolg van veroudering wordt op deze manier onderdrukt, met name tussen en boven de wenkbrauwen.

Een Botox behandeling werkt gemiddeld zo’n drie tot vier maanden, maar dat verschilt van persoon tot persoon. Bij sommigen vermindert de werking al na een maand, bij anderen duurt dat soms wel een half jaar. Hierna is een nieuwe behandeling nodig. Alleen bevoegde (huid)artsen mogen deze injecties uitvoeren, maar dat hoeft niet per se in een ziekenhuis te gebeuren. Er worden daarom veel Botox behandelingen uitgevoerd in privéklinieken. De injectie zelf is enigszins pijnlijk door het in de huid prikken van de naald.

Alternatief voor Botox

Een alternatief om er jonger en vitaler uit te zien is cosmetische acupuntuur. De behandeling is op natuurlijke basis en werkt tot wel 5 jaar door in plaats van 3 tot 4 maanden bij Botox. De behandeling is er op gericht om de doorbloeding en de energiestroom (Qi) te verbeteren waardoor de structuur van uw huid verbeterd. (Zie artikel Best Alternatief

Bijkomende effecten

Doordat de spieren in het gezicht (deels) worden verlamd, wordt het ook lastiger om expressies te uiten. Dit wordt ook wel als negatief bijeffect genoemd van Botox behandelingen. Daarnaast is een behandeling met Botox niet geheel zonder gevaren. Zo bestaat er een kans op verslaving. Ook zijn er diverse mogelijke bijwerkingen bekend, alhoewel deze relatief schaars zijn. Denk dan aan het optreden van zwellingen en verhardingen. Dit komt omdat het lichaam reageert op de lichaamsvreemde en giftige stof Botuline toxine, die wordt ingebracht. Ook hoofdpijnklachten en eventueel een hangend oog (door een verdoving van een klein oogspiertje) kunnen optreden.

Wat de precieze effecten op de langere termijn zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Bij een Botox behandeling worden dermate kleine hoeveelheden Botuline toxine gebruikt, dat dit niet direct schadelijk lijkt te zijn voor ons lichaam. Op langere termijn zouden spierklachten of spierverslapping kunnen optreden. Bovendien is Botuline toxine een gif, dat inwerkt op de zenuwprikkels. Daarom wordt aangeraden zeker niet vaker dan eens per drie maanden een Botox behandeling te ondergaan.

Na de behandeling kunt u een bloeduitstortinkje krijgen op de plaats van de injectie(s). Dit komt omdat er een bloedvaatje is geraakt; het bloeduitstortinkje verdwijnt vanzelf weer.

Soms voelen mensen zich gedurende een paar dagen na de behandeling een beetje grieperig. Dit is een onschuldige reactie op het eiwit dat in Botuline toxine zit.

Een klein deel van de behandelde mensen gaat na de behandeling erger transpireren op andere plaatsen. Dit gaat over zodra de injecties niet meer werken en herhaald moeten worden.

Soms verslapt onbedoeld een spier in de buurt van de behandelende spier(en). U krijgt bijvoorbeeld een hangend ooglid. Dit is niet blijvend. Na een paar maanden maakt de zenuw nieuwe uitlopers en trekt de spier weer samen.

Heel soms worden mensen na een aantal behandelingen immuun voor Botuline toxine. De behandeling heeft dan geen effect meer.

Medische Toepassingen

Tot nu toe is het alleen gegaan over de cosmetische toepassing, maar ook op basis van medische doeleinden wordt Botox ingezet.

Zoals:

  • Overmatig zweten (hyperhidrose);
  • Spasticiteit, bijvoorbeeld bij cerebrale parese of na een CVA / beroerte;
  • Verschillende vormen van dystonie (een groep ziekten waarbij de spierspanning in het lichaam te hoog is), zoals torticollis spasmodica, blefarospasme, schrijfkramp, spasmodische dysfonie en fissura ani ;
  • Urine incontinentie , bijvoorbeeld door een overactieve blaas;

In welke situaties is Botox gevaarlijk?

  • Er zijn situaties waarin u geen Botuline toxine injecties krijgt:
  • Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding.
  • Bij het gebruik van bloedverdunners, spierverslappers en antibiotica.
  • Als u een spierziekte hebt. Soms gebruiken artsen het middel bij mensen met een spierziekte wel tegen kwijlen.
  • Als u pas geleden bent ingeënt tegen tetanus. Overleg met uw arts wanneer u met botuline toxine kunt beginnen.

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 19271 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair