Welke zalm wilt u dus liever niet eten omdat hij vol met hormonen en antibiotica zit?

Zalm… Één van de gezondste vissen die je kan eten. Het zit vol met Omega 3 vetten dat je gezond houdt en verbetert je hart, lever en cel functie. De wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen. Wilde zalm wordt veel in Alaska en Schotland gevangen (waarbij de sockeye zalm één van de bekendste soorten is) en is te koop bij sommige supermarkten en visspeciaalzaken. Zalm is al jaren een van de populairste vissoorten die er bestaat. Niet gek: het roze visje is smakelijk, gezond en in allerlei gerechten te gebruiken. Als je zalm vers en wild eet uit de zee dan hoef je niet verder te lezen. Dan ben je namelijk goed bezig. Maar als dit niet het geval is en je wilt blijven genieten van je zalm dan moet je ook stoppen met lezen.

De weg die dus de gewone zalm en de biologische zalm aflegt is dus niet zo fijn voor de vis en zijn gezondheid en al zeker niet voor de mens!

Kunnen we stellen dat de gekweekte zalm de plofkip onder de vissen is?

We worden steeds bewuster als we naar de supermarkt gaan. Steeds meer mensen kiezen voor biologisch. Natuurlijk wilt u dan ook weten wanneer het biologisch is of niet en waarom is biologisch of wilde zalm beter. We denken door zalm te eten dat we goed bezig zijn om goede omega 3 veten binnen te krijgen. Om u wat duidelijkheid te geven even de feiten bij elkaar. Er zitten wel wat verschillen tussen de gekweekte en de biologische zalm maar het is aan jou als lezer om te bepalen of die verschillen verantwoord genoeg zijn om ze toch te consumeren.

Biologische gekweekte zalm

Biologische zalm wordt ook gekweekt, alleen heeft een biologische vis meer ruimte om te zwemmen én krijgt hij geen hormonen of medicijnen toegediend. Een ander voordeel van biologische vis is dat de kwaliteit van het water gecontroleerd wordt. 

Dit zijn de richtlijnen van Naturland, een Duits keurmerk.

Biologische viskweek garandeert goede kweekomstandigheden en stelt als enige (De andere dus niet!) van de viskeurmerken minimumeisen voor dierenwelzijn. Vissen worden bijvoorbeeld met een lager dichtheid gehouden, voortplanting is natuurlijk, water wordt niet verrijkt met zuurstof, medicijnen of groeimiddelen en er zijn regels voor diervriendelijk slachten.

Wat er niet in opgenomen is, is het gebruik van kleurstoffen zoals bijvoorbeeld Astaxanthin. Astaxanthin is synthetisch geproduceerd.

De niet biologisch gekweekte zalm

De meeste zalm die we tegenkomen in de supermarkt is dus gekweekt. Een gekweekte zalm krijgt een beperkte variëteit aan voedsel waardoor de vis een blekere huid krijgt, wat wordt gecompenseerd door net als biologische vissen kleurstoffen te geven. Ook worden er net als bij de kip vaak medicijnen als antibiotica en groeihormonen aan de voeding van de vis toegevoegd.

Welke zalm wilt u dus waarschijnlijk liever niet wilt eten is de gewone gekweekte zalm

 • Zalm wordt gekweekt in kooien. De zalmen zitten zo dicht op elkaar dat er 27 in een badkuip passen. 
 • Een visfarm met 200.000 zalmen produceert evenveel uitwerpselen als een stad met 65.000 mensen. Die poep wordt niet verwijderd en zinkt gewoon naar de bodem. Het is een broeihaard van ziektes voor de zalmen die erboven zwemmen, maar ook voor andere zeedieren. Omdat de vissen in hun eigen uitwerpselen zwemmen, zijn ze ziek. 
 • De visproducenten gebruiken grote hoeveelheden antibiotica. Tussen 100 gram (Europa), 175 gram (Canada) en een kilo (Chili) om 1.000 kilo zalm groot te brengen. Die antibiotica blijft in de vis zitten en belandt in je lijf. 
 • De uitwerpselen trekken ook parasieten en wormen aan. Om die te weren worden pesticiden gebruikt. In april 2013 kreeg Noorwegen toestemming om 10 keer meer Endosulfan te gebruiken dan voorheen. Endosulfan stapelt zich op in de zalmen. Het is een zenuwgif dat kan leiden tot genetische aandoeningen bij baby’s. Het is overal verboden, behalve in de aquacultuur. 
 • Zalm zit vol pesticiden. In zalm worden gevaarlijke waarden van Arseen, PCB’s, dioxines, dieldrin en toxaphene gevonden. Doordat zalm gif in zijn vet opslaat, worden dikwijls residuen tot 9 miljoen keer meer in hun vlees gevonden dan in het water waarin ze zwemmen. 
 • Zalm moet mooi roze zijn. Daarvoor wordt Carophyll of Astaxanthin gebruikt. Anders zou je gerookte zalm gewoon grijs zijn. 
 • De kans is groot dat je zalm niet boven een vuurtje is gerookt, maar met liquid smoke. Daarin zitten FF-B en AM 1, die bij dierentesten hebben aangetoond dat ze DNA beschadigen. 
 • Het is oppassen met zalm van een farm (en dat is bijna alle zalm). Vooral aanstaande moeders en baby’s moeten uitkijken. Elk jaar worden naar schatting 600.000 kinderen geboren met een verstandelijke afwijking of een motorisch probleem door het eten van vis vol pesticiden en antibiotica. 
 • Om één kilo zalm te kweken moet vijf kilo andere vis gevangen worden. Zalmen krijgen voornamelijk gemalen vis te eten. 
 • Een zalm voelt wel degelijk pijn. De zalmen worden vaak doodgeknuppeld, hun kieuwen worden weggesneden terwijl ze nog leven, en kleinere zalmen worden vaak niet eens gedood: ze worden op ijs gegooid en stikken langzaam.

Verder de zalm van de foto ziet er misschien erg smakelijk uit maar kleurstoffen doen wonderen. Zo ook bij de zalm van de foto.


Adverteer gratis op Best Alternatief met je praktijk.  Meld je aan en maak je profiel aan bij Vraag en Aanbod!


Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 54400 keer gelezen!

Related Post

3 thoughts on “Welke zalm wilt u dus liever niet eten omdat hij vol met hormonen en antibiotica zit?

 • etenmetroos@outlook.com'
  15 februari 2016 at 10:53
  Permalink

  Wauw, dit is echt verschrikkelijk.. Word steeds gekker met de wereld!

  Reply
 • annabelle1946@hotmail.fr'
  15 februari 2016 at 11:58
  Permalink

  Biologische zalm oké?

  "Er zijn veel viskwekerijen waar vaccinaties noodzakelijk zijn, ook in Nederland.http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/hoogleraar-kweekvissen-inenten-tegen-ziektes-1.4360213

  Wikipedia: 'Zo is het gebruik van antibiotica in de zalmkweek bijna tot nul teruggedrongen door het preventief vaccineren van de dieren tegen de meest voorkomende ziektes'.

  Artikel op Leefbewust:
  Beide varianten worden grootgebracht in kooien. Waar er bij conventionele zalm ongeveer 70.000 vissen in een kooi zitten, zitten er in ‘biologische kooien’ ongeveer 30.000 vissen.

  Biologische viskwekers gebruiken kleurmiddelen (Phaffia – een bewerkte schimmel) bij jonge vissen om een mooi roze kleur te krijgen, zoals die OOK worden gebruikt door conventionele viskwekers.

  Biologische viskwekers gebruiken zowel natuurlijke als synthetische vitaminen en mineralen, dit in combinatie met bindmiddelen zoals tarwebloem.

  Biologische viskwekers gebruiken net zoveel chemicaliën als conventionele viskwekers. Hieronder vallen diverse pesticiden waarvan is aangetoond dat ze desastreus zijn voor het zeeleven. Verder wordt er een chemisch middel gebruikt (Chloramine-T) met als basismiddel chloor, om schimmelgroei te voorkomen.

  Biologische zalm wordt geslacht op de leeftijd van 2,5 jaar, waar conventionele zalm wordt geslacht op de leeftijd van 2 jaar. Wilde zalm kan wel 16 jaar oud kan worden.
  http://leefbewust.nu/tip-koop-geen-biologische-zalm/

  Reply
 • e.koopmans57@chello.nl'
  16 februari 2016 at 09:50
  Permalink

  goede morgen   wat te denken PALING DORADA TILIPIA KABELJAUW GARNALEN  ENZ ENZ allemaal kweek rotzooi alleen maar vismeel en medicijnen en nog duur ook  

   

  gr willem paling  roker van echte wilde paling (mei tot oktober)  IERE

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair