Homocysteïne, de agressieve stof bij Hart- en Vaatziekten en Alzheimer. Nooit van gehoord toch?

Homocysteïne

De échte risicofactor voor hart- en vaatziekten én Alzheimer. Homocysteïne wordt ook wel “het nieuwe cholesterol” genoemd. Nu eigenlijk steeds meer bekend wordt dat cholesterol niet de oorzaak van hart- en vaatziekten is, zouden we nu wel eens een echte marker in handen kunnen hebben. Maar zolang er (nog) geen medicijn bestaat om het homocysteïne te verlagen krijgt deze stof niet de aandacht die het werkelijk verdient. 

Waarom wordt er niets mee gedaan?

Dan zou er ineens geen probleem “hart en vaatziekten” meer zijn, zouden er veel minder hartpatiënten zijn, want met het omlaagbrengen van het homocyteïne vang je veel problemen weg omdat deze stof direct agressief op de vaatwanden is. Dan zouden er heel veel minder medicijnen nodig zijn, wat een financiële strop voor de farmaceutische industrie zou zijn. Ook cholesterolverlagende middelen zijn niet meer nodig, want cholesterol is NIET de oorzaak van HVZ, ook een miljardenverlies. Misschien zullen er ook wel minder cardiologen nodig zijn en zou de gezondheidszorg veel goedkoper worden, want tegen homocysteïne bestaan geen medicijnen, dit kan alleen met voeding en supplementen omlaag gebracht worden. Daarom wordt er nog steeds niets mee gedaan, bij- en nascholing voor artsen worden gefinancierd door de farmaceutische industrie, en daarbij ontbreken de lessen over voeding, gezond leven en preventie. Artsen vertellen je dus dat het onzin is om naar homocysteïne te kijken, dat het niets met een hartinfarct en aderverkalking te maken heeft, dat het geen zin heeft als je boven de 40 bent, of soms eerlijk dat ze er niets van weten. Ooit hart en vaatziekten in de dierenwereld gezien? Of andere ziekten waar wij als mensen mee te maken krijgen, die komen daar eenvoudig niet voor, omdat zij gezond eten. Veel ziektes ontstaan door een tekort van iets, en soms door aanwezigheid van iets. Ze zijn vooral ontstaan sinds onze voeding geïndustrialiseerd werd.

Normaalwaarden

Artsen houden vast aan een bovengrens van 14 – 15 µmol/l. Een lichte tot matige verhoging (boven de 14 micromol/liter) in het bloed geeft al een duidelijke verhoging van de kans op hart- en vaatziekten en ook Alzheimer. Later is vastgesteld in de orthomoleculaire geneeskunde, dat de optimale concentratie lager dan 7 micromol/liter ligt, hierboven stijgt het risico exponentioneel. 

Te hoog vastgesteld door “slecht” bevolkingsonderzoek.

Normaalwaarden worden vastgesteld door een grote groep van de “gezonde” bevolking te screenen, voor homocysteïne is dit na de ontdekking pas in de jaren ’90 van de vorige eeuw uitgevoerd. Toen waren er waarschijnlijk al heel veel mensen die potentieel risico op HVZ liepen, door hun voedingsstatus en leefstijl. Ruim 10 jaar later heeft de vereniging van klinisch chemici de normaalwaarden verhoogd, op basis van een gerandomiseerd bevolkingsonderzoek. 

homocysteine1

Het is ontzettend jammer dat dit zomaar geaccepteerd wordt, zonder dat er verder onderzoek gedaan wordt naar aderverkalking, dichtgeslibde vaten of hartinfarcten bij deze groep mensen met hoge waarden. Waarschijnlijk slikken ze allemaal wel statines om hun risico te verlagen.

Wat is homocysteïne?

Homocysteïne is een échte risicofactor voor hart- en vaatziekten. Homocysteïne is een aminozuur dat als tussenproduct ontstaat in de METHYLERING, bij de omzetting van een essentieel aminozuur methionine uit de voeding naar cysteïne, glutathion, SAMe en taurine, onder invloed van vitamine B6, B12 en foliumzuur. 

Homocysteine Metabolic Pathways Figure_2 big

Tekorten hiervan, door een niet evenwichtige voeding, doen het homocysteïnegehalte stijgen. Het wordt ook verhoogd door roken en veel koffie drinken. Een teveel aan homocysteïne zorgt er indirect voor dat de vaten dichtslibben! Het veroorzaakt, samen met een tekort aan vitamine C kleine wondjes in de vaatwanden, die gerepareerd moeten worden, wat een ruw oppervlak veroorzaakt in de vaatwand, waardoor er cholesterol “opgeplakt” wordt om de vaten weer glad te maken. Door de verdikking van de vaatwand ontstaat er een vernauwing die in de kransslagaders voor problemen kan zorgen. Dit proces gaat onverminderd door als de oorzaken niet weggenomen worden. Homocysteïne bevordert dus atherosclerose. 

homocysteine2

Het homocysteïnegehalte in bloed kan eenvoudig in een laboratorium bepaald worden. Behandeling is eenvoudig, gelukkig bestaat er nog geen medicijn voor. Met goede voeding, aangevuld met hoge doses vitamine B6, B12 en foliumzuur, zijn spectaculaire resultaten bereikt.

Hoe kun je het verlagen?

Vermindering risico’s, veel stress, roken, veel koffie drinken en een slechte voeding, geven al snel een gezondheidsverbetering. Verder suppletie van vitamine B6, B12 en foliumzuur, dit zijn de belangrijkste, maar ook vitamine B2, D3 en magnesium spelen een belangrijke rol. Ga niet op eigen houtje van alles slikken maar doe dit in overleg met een orthomoleculair arts of therapeut (een lijst kun je vinden op de site van de MBOG)

Door: Jetty van der Graaf, Orthomoleculair voedingsdeskundige. 2015

Informatie bronnen:

Boek: "Energie Herstel Plan", Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser

Boek: Sleutel tot gezondheid – Dr. Karel Erben. ISBN9080930911

Boek: "The H factor", Patrick Holford & Dr. James Bradly

Internet: web-site NDN “Natuur Diëtisten Nederland”

Internet: "The Homocystiene Revolution" Dr. S McCully

Scriptie Homocysteïne Ingrid Baas juni 2011, voor de SOE.

Artikel Life Extension

 

 

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 9017 keer gelezen!

One thought on “Homocysteïne, de agressieve stof bij Hart- en Vaatziekten en Alzheimer. Nooit van gehoord toch?

  • sarah_kapel@hotmail.com'
    17 februari 2016 at 10:51
    Permalink

    Mijn internist vond het pure onzin om dit te laten prikken in ben een vrouw  van bijna  40 jaar. Hij was met grote tegenzin te porren voor de B12. Ik snap het niet. Hartinfarct komt aan mijn moederskant voor evenals verhoogde bloeddruk en migraine. Vanwaar de weerstand?  Nu ga ik het inderdaad maar laten prikken bij mijn alternatieve arts.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair