Aneurysma biochemisch geanalyseerd.

Aneurysma is een verwijding van een slagaderwand. Door deze verwijding ontstaat een uitstulping die in veel gevallen tot een slagaderwandbreuk kan leiden. Bij een breuk in een grote slagader is er een grote kans op overlijden, indien niet zeer snel operatief ingrijpen volgt. Een dergelijk voorval kan op een aantal plaatsen in het menselijk lichaam plaatsvinden. De meest voorkomende locatie is in de bovenbuik, dan is er sprake van een breuk in het afdalende deel van de aorta ten gevolge van een aneurysma.

illustratie_aneurysma_buik_aorta_abdominalis_600px

Er zijn voor deze ernstige aandoening een aantal oorzaken, en dat kunnen zijn:

  • Ziekten
  • Arteriosclerose
  • Verwondingen
  • Infecties/ontstekingen
  • Ongezonde leefgewoonten

Indien bij één van de bovengenoemde primaire oorzaken ook nog sprake is van een hoge bloeddruk, dan is de kans op een uitstulping van de slagaderwand uiteraard groter. Ook zijn er de genetische aandoeningen die tot een aneurysma kunnen leiden. De bekendste en meest voorkomende zijn:

Het syndroom van Ehlers-Danlos.

Voor het eerst vastgesteld door twee dermatologen, de Deen Edvard Ehlers (1854-1915) en de Fransman Henri Alexandre Danlos (1844-1912). De interesse van deze dermatologen is verklaarbaar aangezien er ook veel huidaandoeningen meespelen bij dit syndroom. Dit vrij zeldzame syndroom heeft meerdere verschijningsvormen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de verschillende genen die de regulatie van bindweefsel moeten verzorgen

Het syndroom van Marfan

Het syndroom van Marfan, waarvan de Parijse kinderarts Bernard Jean-Antonin Marfan (1858-1943) de grondlegger is. Hij was een tijdgenoot van Ehlers en Danlos. Ook hier is er sprake van een erfelijke bindweefselaandoening.

Pseudoxanthoma elasticum

Pseudoxanthoma elasticum, eveneens een erfelijke bindweefselaandoening die huid, ogen en bloedvaten aantast. 

In de orthomoleculaire gedachte wil een erfelijke aandoening niet automatisch inhouden dat behandelen onmogelijk is. Het genetotrofische concept volgens Jeffrey Bland geeft in deze gevallen behandelings-mogelijkheden die eerder voor onmogelijk werden gehouden, maar het verder bespreken daarvan ligt buiten het bestek van dit artikel. In het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) is een onderzoek gaande waarbij wordt gekeken naar het effect van jarenlange toediening van het antibioticum doxycycline bij beginnende en of kleine aneurysma’s. Men gaat er bij dit onderzoek van uit dat er bij lokale bloedvat-ontstekingsreacties enzymen vrijkomen die de elastine en het collageen in de vaatwand afbreken. Met behulp van echo-onderzoek wordt gedurende de therapie het effect gevolgd. Een plotseling overlijden ten gevolge aan een aneurysma komt relatief meer voor bij vegetariërs, rokers en mensen die chronisch op dieet zijn of ondervoed zijn en daardoor niet voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Scheurbuik

In sommige gevallen is een aneurysma echter gewoon scheurbuik. Scheurbuik is een absoluut tekort aan vitamine C en/of specifiek voor de bindweefselvorming essentiële eiwitten en enzymen. Hierdoor ontstaat door het verzwakte collageen de uitstulping die in de aorta meestal fataal is. Collageenweefsel heeft als belangrijkste bestanddeel hydroxyproline, dat wordt gemaakt uit proline en vitamine C. Proline is een niet-essentieel aminozuur dat dus uit andere aminozuren gevormd moet worden. De pathway is: oxoglutaraat –> L-glutamaat/glutaminezuur –> proline. De belangrijkste bron is vlees. In vis vinden we onvoldoende bouwstenen van deze aminozuren en bovendien levert vis onvoldoende vitamine B12, dat ook onmisbaar is voor de vorming van bindweefsel. Eieren, en dan bij voorkeur rauwe, zachtgekookte of zachtgebakken eieren bevatten weer wel voldoende essentiële aminozuren en ook veel B12, B6 en foliumzuur, de methyleringsfactoren onder de vitaminen. Helaas komt er in de praktijk van het eten van minimaal twee eieren per dag, zelfs bij vegetariërs, weinig terecht. Zij krijgen daardoor geen of nauwelijks methyleringsfactoren binnen, en die zijn onmisbaar voor het aanmaken van alle cellen. Daarnaast is eiwitaanvulling sterk aanbevolen voor zich vegetarisch voedende mensen. Terwijl er toch ook echt een goede aanvulling op de vegetarische voeding bestaat: een uit plantaardige bronnen vervaardigd whey hydrolysaat-proteïnepreparaat, komt die aanvulling in de praktijk helaas veel te weinig voor. 

Hydroxyproline 

Voor de aanmaak van 20 gram hydroxyproline (de turn-over – of de dagelijkse hoeveelheid die moet worden vervangen) heeft een persoon van 70 kg alleen al 1200 mg vitamine C nodig. We hebben dus veel meer van deze uiterst veelzijdige vitamine nodig dan dat men ons wil doen geloven! Ter illustratie kan het voedingspatroon van een volwassen chimpansee dienen. Zoals bekend kunnen deze dieren, evenmin als de mens, endogeen vitamine C aanmaken doordat ook zij niet beschikken over het enzym L-gulono-γ-actonoxidase. De in het wild levende chimpansee – met een gemiddeld gewicht van ca. 35 kg – krijgt via de voeding minimaal 4 gram vitamine C per dag naar binnen. Dat zou voor de mens met het dubbele gewicht op 8 gram komen. Natuurlijk kan dat niet direct zo worden omgerekend. Wel heeft de mens door allerlei factoren die niet voor de chimpansee gelden een relatief grotere behoefte aan vitamine C. Denk hierbij aan de grotere stress, milieuvervuiling, roken, gebruik van mobiele telefoon, tv en computer, allemaal factoren die verlies aan deze belangrijke vitamine in de hand werken. Door een te lage dosering vitamine C te adviseren, zoals vele officiële instanties dat doen, komen veel mensen terecht in een situatie waarbij het gebruik van farmaca noodzakelijk wordt, met alle gevolgen, zoals bijverschijnselen, van dien. 

Conclusie

Naast een aantal vrij zeldzame erfelijke aandoeningen plus een vijftal andere oorzaken, zijn er bij het ontstaan van een aneurysma voedingsfactoren in het geding. Wij zijn van mening dat een goede voorlichting en een op orthomoleculaire kennis gestoelde levenswijze hierbij uitstekend uitkomst kunnen bieden.

Bronnen: 1. American Journal of Pathology (maart 2008); 2. Merck Manual, medisch handboek; 3. Biochemistry, The Chemical Reactions of the Living Cells, David E. Metzel; 4. Pinkhof, medisch woordenboek.

Door: Jetty van der Graaf en Henk van Campen

Aneurysm1

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 2962 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair