Het ketogeen dieet kan levensreddend zijn als suiker je vijand is.

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet gebruikt vet als primaire energiebron bij het ontbreken van koolhydraten in de voeding. In een normale (suiker)stofwisseling, zet het lichaam koolhydraten en suikers om in glucose en zal dat worden gebruikt als primaire energiebron. Wanneer geen of nauwelijks koolhydraten worden ingenomen zoals bij het ketogeen dieet, schakelt het lichaam na een paar dagen over op een vetverbranding en worden je vetreserves aangesproken. Een koolhydraat arm dieet of eiwitrijk dieet, is een eetpatroon dat de inname van koolhydraten beperkt, meestal voor gezondheidsredenen zoals vermindering van overgewicht. Voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid verteerbare koolhydraten bevatten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst) worden weggelaten en vervangen door het koolhydraatarm eten die hoogwaardige biologische eiwitten bevatten.

Een koolhydraatarm dieet ofwel ketogeen dieet beperkt de inname van koolhydraten. De inname van proteïnen en het verbranden van je eigen vetreserves zorgt voor compensatie voor dat deel van de calorieën die oorspronkelijk van koolhydraten afkomstig waren.

Normaal gesproken wordt bij een ketogeen dieet zoals bij het eiwitrijk dieet de koolhydraat inname beperkt en vang je dit tekort op met een verhoogde hoeveelheid vetten. Omdat je bij het ketogeen dieet geen extra vetten inneemt, wordt aanspraak gemaakt op je eigen opgeslagen vetreserves, die je overgewicht veroorzaakt en die je graag kwijt wilt. Wanneer dit gebeurt, zal je lichaam ketonen aanmaken en spreken we over de metabolische toestand ketose.

Glycogeen is opgeslagen glucose dat aangesproken wordt door je spieren om inspanningen te leveren. (Je hart is ook een spier!) Je lichaam heeft glycogeenvoorraden in je spieren en lever. Bij een gebrek aan koolhydraten in je ketogeen dieet, zullen de voorraden na enkele dagen uitgeput raken en de andere energiebron, je eigen vetreserves, aanboren voor verbranding.

Bij koolhydraatarm eten, zoals bv bij een ketogeen dieet, gaat je insulinepeil dalen en wordt stabiel, waardoor je vetverbranding constant hoger is.

Het ketogeen dieet kun je ook wel oerdieet noemen

De primitieve mensen waren jagers. Men had veel beweging en at voornamelijk knollen, bladeren van planten, zaden, bessen, eieren, soms vlees en zelden fruit. Het oerdieet, je kunt eigenlijk ook spreken van een ketogeen dieet; had nauwelijks een verhoging van het glucoseniveau in het bloed tot gevolg.
Tegenwoordig veroorzaakt een overvloedige consumptie van snel verteerbare vezelarme koolhydraten hoge insulinespiegels, waardoor overgewicht ontstaat. Je lichaam denkt, net als dat van de oermens, dat de winter voor de deur staat en begint vet op te slaan en je wordt dik.

Waarom een ketogeen dieet?

Een belangrijke reden waarom het eiwitdieet nog steeds in trek is, is, omdat het zo makkelijk vol te houden is aangezien je weinig honger hebt en veel minder trek hebt. Ook heb je al snel enorm veel energie.
Tot slot vind ik dit één van de beste diëten ooit gemaakt. Het is makkelijk en het werkt. Al wat je moet doen is jezelf gemotiveerd houden en je concentreren op je doel. Als je het moeilijk krijgt, neem dan een gezonde snack. De keuzes zijn talrijk.

Ketogeen dieet en kanker alléén onder begeleiding van een arts!

Net zoals gezonde cellen hebben kankercellen glucose nodig voor hun energie. Wanneer de inname aan koolhydraten wordt beperkt, daalt de hoeveelheid glucose in het bloed. De theorie is dat een gebrek aan glucose in het bloed de tumorcellen als het ware zou ‘uithongeren’. Een lagere hoeveelheid insuline in het bloed, wat komt door een lagere inname aan koolhydraten, zou de tumorgroei vertragen. Dierproef onderzoek liet inderdaad zien dat voer met een ketogene samenstelling de groei van tumoren kan onderdrukken. 

Is het volgen van een ketogeen dieet veilig voor patiënten met kanker?

Dat is niet zeker. Wanneer kankercellen zich inderdaad aanpassen aan een ketogeen dieet en veranderen in een meer ongevoelige en kwaadaardige variant dan is het ketogene dieet niet veilig. Een ketogeen dieet wordt wel over het algemeen goed verdragen met minimale bijwerkingen. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn obstipatie (verstopping), vermoeidheid, zout verlies en een te hoog zuurgehalte in het bloed (milde acidose). Bij vergevorderde kanker kan een streng dieet ongunstig werken als juist de voedingsmiddelen die graag worden gegeten uit het menu worden geschrapt.

Ketogeen dieet en epilepsy alléén onder begeleiding van arts!

Bij 30% van de mensen met epilepsie werken medicijnen niet of onvoldoende. Het ketogeen dieet kan dan een optie zijn.

Normaal halen de hersenen hun energie uit koolhydraten (suikers en zetmeel). Bij het ketogeen dieet eet iemand veel vetten en weinig koolhydraten. Als het lichaam weinig koolhydraten krijgt, breekt het de vetten af tot zogenaamde ketonen (ketose). Niet de koolhydraten maar de ketonen vormen dan de belangrijkste energiebron voor de hersenen. Hoe het precies werkt is nog onbekend, maar het ketogeen dieet kan ervoor zorgen dat er minder epileptische activiteit in de hersenen ontstaat, waardoor de aanvallen verminderen.

Ketogeen dieet vooral effectief bij kinderen

Het dieet wordt over het algemeen alleen toegepast bij kinderen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie. Bij deze kinderen werkt de medicatie onvoldoende en is hersenchirurgie geen optie. Bij kinderen werkt het dieet beter dan bij volwassenen. Dit komt waarschijnlijk doordat de hersenen van jonge kinderen nog in volle ontwikkeling zijn en het dieet dan het meeste invloed heeft.

Op maat ingesteld

Het dieet is erg intensief en mag nooit zomaar gevolgd worden. Het kind moet een aantal dagen worden opgenomen in een epilepsiecentrum of in een ziekenhuis dat hierin gespecialiseerd is. Als iemand in aanmerking komt voor het ketogeen dieet dan moet het dieet op maat worden ingesteld door een diëtist onder begeleiding van een verpleegkundige en een neuroloog en/of kinderarts. Na opname wordt het dieet thuis voortgezet en blijft het kind onder controle. Binnen drie maanden is meestal duidelijk of het dieet effect heeft of niet. Meestal blijft iemand naast het dieet medicijnen gebruiken. Na een paar maanden besluit de arts soms de medicatie te verminderen. Na 2 tot 3 jaar wordt het dieet in principe langzaam afgebouwd en beëindigd.

Klassiek of MCT

Er bestaan 2 verschillende soorten van het ketogeen dieet: het klassieke en het MCT-dieet. De diëten verschillen in de soort en hoeveelheid vet. Epilepsiecentrum Kempenhaeghe te Heeze, het Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht gebruiken veelal het MCT-dieet. Dit omdat het MCT-dieet het meest op 'gewone voeding' lijkt. Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) in Heemstede en het UMC St. Radboud uit Nijmegen hanteren het klassieke ketogeen dieet. Uit onderzoek blijkt dat de effecten van beide diëten gelijk zijn.

Effect van het ketogeen dieet

Als het ketogeen dieet effect heeft, kan het de kwaliteit van leven verbeteren. De resultaten zijn als volgt:

 • 1 op de 3 kinderen ondervindt 90% aanvalsvermindering of is zelfs helemaal aanvalsvrij.
 • 1 op de 3 kinderen heeft een vermindering van de aanvallen van 50-90%.
 • Bij 1 op de 3 kinderen heeft het dieet geen effect op de aanvallen.
 • Opvallend is dat veel ouders vinden dat hun kind door het dieet alerter reageert en dat het gedrag verbetert.

Hoewel het dieet dus soms goede resultaten geeft, wordt het niet zo snel voorgeschreven. De verandering in eetgewoontes heeft voor een kind grote consequenties. Daarbij kunnen er complicaties optreden zoals misselijkheid, een slap gevoel en nierstenen. Als een kind niet tegen het dieet kan, is dat meestal binnen een paar weken duidelijk.

Ketogeen dieet en obesitas alléén onder begeleiding van voedingsdeskundige!

Wetenschappers geven aan dat een dieet met zéér weinig koolhydraten en veel vetten, een zogenaamd ketogeen dieet of LCHF, beter is voor gewichtsafname, diabetes en de stofwisseling, dan diëten die vooral gericht zijn op beperkte inname van calorieën. Obesitas experts zeggen dat langdurig nadruk leggen op calorieën tellen niet werkt en dat we voorbij het ‘calorieën in en calorieën uit’ dogma moeten gaan kijken willen we het wereldwijde probleem van overgewicht en diabetes verslaan. “Eet minder en sport meer, werkt niet,” zegt Dr. David Ludwig, directeur van de Obesity Prevention Center in Boston’s kinderziekenhuis.

Een ketogeen dieet voorkomt insuline pieken en diabetes

Volgens Ludwig is de ware boosdoener van gewichtstoename niet het teveel calorieën innamen, maar het eten van koolhydraat-rijk voedsel met veel geraffineerde suikers. Dit komt omdat het lichaam vet opslaat als de insuline pieken hoog zijn, wat gebeurt als we te veel suiker en bewerkt graan eten, zoals wit brood.

Ketogeen dieet en Alzheimer of dementie onder begeleiding van specialist

Een dieet waarbij de energie vooral uit vetten en eiwitten komt, en niet uit koolhydraten, verbetert de geheugenfuncties van ouderen. Dat schrijven neurowetenschappers van University of Cincinnati binnenkort in Neurobiology of Aging.

Alzheimer en dementie worden als gevolg van onze toenemende levensduur zo zoetjes aan volksziekten, en wetenschappers zoeken naar manieren waarmee we de opkomende epidemie kunnen afremmen. Volgens studies hebben mensen die continu rondlopen met een hoge insuline- en glucosespiegel een verhoogde kans op mentale verslechtering bij het klimmen van de jaren.

Onderzoekers vermoeden dat ons industrieel dieet, waarin (vooral snel opneembare) koolhydraten een groot van onze calorische inname voor hun rekening nemen, een driver is van de toename van het aantal gevallen van Alzheimer en dementie.

Studie

De onderzoekers uit Cincinnati vroegen zich af of een dieet met juist bijzonder weinig koolhydraten de hersenen van ouderen beter laat werken. Dus deden ze een experiment met 23 ouderen van gemiddeld 70 jaar, die merkten dat ze dingen begonnen te vergeten.

De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in 2 groepen. De ene kreeg 6 weken een 'normaal' dieet waarin het gros van de energie uit koolhydraten kwam (High carb). De andere kreeg een dieet met juist erg weinig koolhydraten (Low carb). Dat laatste dieet heet ook wel een 'ketogeen dieet'.

Ketogeen dieet en autisme alleen onder begeleiding van een arts!

Toevallen en autisme hand in hand, in veel gevallen, en zowel epilepsie en autisme-neurologische basis metabolische onbalans, en als zodanig beide kunnen worden behandeld met een ketogeen dieet.

Vreemd, terwijl het ketogeen dieet is een geaccepteerde behandeling voor aanvallen meer dan 90 jaar, niet veel onderzoek is gedaan om autisme te behandelen met hetzelfde dieet. Er is een zekere beweging in het zoekgebied autisme dieet, en bleek dat een ketogeen dieet positieve effecten diep kan hebben wanneer toegepast als een behandeling van autisme.

In 2013, een case studie gepubliceerd in het Journal of Child Neurology besproken van een kind met autisme en epilepsie, die was in de eerste plaats in een caseïne en glutenvrij dieet, en ten slotte gevorderd tot een glutenvrij, caseïne ketogeen dieet. Veertien maanden later, niet alleen was de crisis opgelost, maar zijn score in Childhood Autism Rating Scale viel 49-17, wat betekent dat ze ging van zwaar autistisch aan niet-autistische, en zijn intelligentie score verhoogd met 70 punten. Het gewicht van de baby ging ook van obesitas tot normaal en zijn gedrag en cognitieve vaardigheden verbeterd.

In een studie uit 2003, onderzoekers plaatsten 30 autistische kinderen op een ketogeen dieet. Twaalf van de kinderen uit de studie, maar de andere kinderen, 60% van hen (In totaal 18) toonden verbetering in verschillende parameters gemeten op de Childhood Autism Rating Scale, 10 van die patiënten die verbetering.

Voor meer informatie over het gebruik van een ketogeen dieet in de behandeling van autisme en andere informatie over autisme diëten, zie dit artikel door Dr. Emily Deans op Psychology Today.

Wilt u meer weten over het ketogene dieet voor uw aandoening of overgewicht, raadpleeg een specialist! 

Door: Simon Koorengevel

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 9557 keer gelezen!

One thought on “Het ketogeen dieet kan levensreddend zijn als suiker je vijand is.

 • hendrik.schorfhaar@gmail.com'
  30 januari 2016 at 23:39
  Permalink

  "Ketogeen dieet en kanker alléén onder begeleiding van een arts!

  Net zoals gezonde cellen hebben kankercellen glucose nodig voor hun energie. Wanneer de inname aan koolhydraten wordt beperkt, daalt de hoeveelheid glucose in het bloed. De theorie is dat een gebrek aan glucose in het bloed de tumorcellen als het ware zou ‘uithongeren’. Een lagere hoeveelheid insuline in het bloed, wat komt door een lagere inname aan koolhydraten, zou de tumorgroei vertragen. Dierproef onderzoek liet inderdaad zien dat voer met een ketogene samenstelling de groei van tumoren kan onderdrukken. "

  Dit klopt niet helemaal. Door middel van het vaststellen van het TKTL-1 Enzyme, kunt je met zekerheid zeggen of je met een vergistende tumor (dus kanker) te maken hebt. Deze cel gebruikt geen zuurstof meer voor zijn energie-productie; is zeer invasief door de produktie van zeer agressieve zuren die de aanpalende cellen oplossen (metastaseren). Deze tumorcellen zijn kankercellen geworden en hebben geen funktionerend mitochondrium meer; verbruiken dus geen zuurstof meer; zijn geheel afhankelijk van suiker en glucose, in welke vorm dan ook. Deze kankercellen kun je uithongeren. Het blijft oppassen want een deel van deze cellen blijkt in staat te zijn terug te schakelen naar het verbranden van zuurstof als energiebron, door het mitochondrium weer op te starten. Ze zijn dan niet meer zo agressief en veel beter, met alles wat we ter beschikking hebben (in Duitsland), zoals Vit. B17, Germanium, BEC-5, enz. te behandelen.

  Bij interesse mailen, er is veel meer informatie hierover.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair