Wortelen en gezondheid

Oorsprong

Van oorsprong zouden wortels uit Iran en Afghanistan komen, waar de wortels in gele, witte, groene en paarse varianten voorkwamen. In oude geschriften uit de Romeinse tijd en zelfs uit het oude Egypte wordt al over de heerlijke groente gesproken. Hoe is dan van die oude veelkleurige wortel, onze in het oog springende oranje wortel ontstaan? Volgens de verhalen bracht de VOC de wortels naar Nederland. In de loop der tijden hebben botanici flink gesleuteld aan de wortel, om door selectie de oranje kleur naar boven te brengen. Uit bronnen blijkt dat de oranje wortel in de late middeleeuwen voor het eerst op grote schaal door Nederlandse boeren werd geteeld.

Vitamines

De volgende vitamines zitten in wortelen: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E en een groot aantal andere vitamines. Wortels zijn dus erg gezond. In de praktijk blijkt dat een groot deel van alle goede vitamines verloren gaan door koken, wokken e.d. Maar een verse wortel uit de hand eten is ook erg lekker.

Ogen
Het meest bekende gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A wat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis. Nachtblindheid kan dus het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitmine A. Vitamine A komt overigens ook voor in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, melk en eidooier.

Darmwerking
Betacaroteen doet trouwens nog meer goede dingen. Je krijgt er een mooie huid van als je op regelmatige basis wortels eet. Maar overdrijf niet, dan zit je straks met een geeloranje teint opgescheept. Ook je darmwerking krijgt een boost van wortels. Dit komt niet alleen door de betacaroteen, maar ook door het hoge vezelgehalte in wortels. 

Door: Simon Koorengevel

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 3007 keer gelezen!

One thought on “Wortelen en gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair