Spruiten en gezondheid

Oorsprong

De Latijnse naam voor deze groente is Brassica Oleracea, var. Gemmifera. De oorsprong van de koolsoorten ligt waarschijnlijk in Azië, maar de diverse soorten, zoals bloemkool, koolrabi, bladkool en broccoli ontwikkelden zich rond de Middellandse zee. Veel soorten kool worden al meer dan 2500 jaar geteeld en werden door de Romeinen naar het noorden gebracht. Spruitjes zijn "pas" bekend sinds de middeleeuwen en komen oorspronkelijk uit de omgeving van Brussel, wat de Engelse naam Brussels sprouts en het Franse Choux de Bruxelles verklaart. De Duitsers noemen ze, vanwege hun gelijkenis met rozenknoppen, Rosenkohl. Rond 1800 waren spruitjes bekend in grote delen van Europa. Dit komt zeker niet in de laatste plaats door het stugge karakter van de plant. Spruitjes kunnen met gemak strenge vorst van wel -15 °C doorstaan! Daartoe worden zetmelen omgezet in suikers, wat de cellen wapent tegen bevriezing. Veel mensen eten ze het liefst als er een keer "de vorst overheen is gegaan". 

Vitamines en Mineralen

Spruiten zijn uitermate rijk aan vitamine C en ijzer, maar bevatten ook vitamine A, B1, B6, E, K, magnesium, fosfor, nicotinezuur en foliumzuur.

Gezondheidsvoordelen

Spruiten reinigen het lichaam van kankerverwekkende stoffen. De fytonutriënten glucosinolaten die worden aangetroffen in spruiten zijn daar in grote mate verantwoordelijk voor. Ook de verschillende sulfurcomponenten dragen op het gebied van de ontgifting hun steentje bij. Spruiten zijn een detoxgroente. De geneeskrachtige werking tegen kanker van koolsoorten waaronder het spruitje zijn een reden om deze groente niet te mijden. De natuurlijke vitamine A, C en E in spruiten zijn elk op hun beurt de sterke antioxidanten onder  de vitaminen. Deze verkleinen alle drie de kans op chronische oxidatieve stress.

Door: Simon Koorengevel

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 2471 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair