Rode bieten en gezondheid

Oorsprong

Rode bieten werden al geteeld door de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Voor hen was de biet zowel een geneeskrachtige plant als een eetbare plant. In het Latijn: Beta vulgaris. (betekent: gewone biet) Bij de naam denk je in deze tijd aan exacte vakken, maar in de Griekse oudheid werd er een pootstok in de vorm van de Griekse letter (β) mee bedoeld! Biet stamt af van de strand- of zeebiet, een wilde soort uit Midden-Europa vermoedelijk die goed bestand is tegen zout en droogte. Hier stammen de voederbiet, suikerbiet en snijbiet ook van af.

Vitamines en mineralen

Het ijzergehalte is niet bijzonder hoog, maar het ijzer bevindt zich wel in een vorm die voor het organisme gemakkelijk te verwerken is.
In de rode biet zit ook een goede hoeveelheid mangaan. 
Dit nog niet zo bekende mineraal zorgt voor een optimale werking van een aantal, dat nodig zijn voor de verwerking van vitamine C, biotine en B 1. Het helpt bij de vorming van schildklier hormoon, de vertering van voedsel en de werking van het zenuwstelsel.

  • Bieten zijn een goede bron van foliumzuur
  • Rode biet is rijk aan kalium
  • Bieten bevatten een weinig vitamine C
  • Rode bietenblad blad is rijk aan bèta caroteen, calcium en ijzer

Gezondheidsvoordelen

De rode kleurstof in de biet geeft niet alleen een mooie kleur aan de biet, maar verbetert ook de celstofwisseling en geeft een positief effect op het lichamelijke en geestelijke prestatievermogen. Ook werkt het vochtafdrijvend, wordt het afweersysteem versterktIn alternatieve geneeswijzen speelt biet een belangrijke rol tegen kanker.

Door: Simon Koorengevel

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 2674 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair