Paprika en gezondheid

Oorsprong

De paprika is een tropische groente die van origine afkomstig is uit Midden AmerikaNet als vele andere groenten en fruit heeft Columbus de vrucht meegenomen naar het Europeese vasteland. De paprika is een zoete variant van de rode pepers. Paprika (Capsicum annuum) behoort tot het geslacht Capsicum. Tot deze soort behoren zowel de hete peper (Spaanse peper) als de zoete peper (paprika).

Kleuren

Paprika komt voor in acht verschillende kleuren. De groene en de minder bekende paarse paprika’s hebben een wat scherpe smaak, terwijl de rode, gele, witte en oranje variëteiten eerder zoet smaken. De groene paprika is eigenlijk een onrijpe vrucht die bij volledige rijpheid rood kleurt. De overige kleuren zijn bruin en lichtgroen. De kleuren rood, geel, groen en oranje zijn de meest voorkomende kleuren. De overige kleuren worden slechts op zeer kleine schaal geteeld.

Vitamines

Eén paprika bevat twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel en is rijk aan vitamine E en aan mangaan. Alleen al vanwege deze inhoudsstoffen is paprika een super anti-oxydant. Bovenal bevat paprika zeker 30 verschillende soorten fytonutriënten waaronder verschillende flavonoïden en carotenoïden. Met name de rijpe paprika’s bevatten grote hoeveelheden van deze stoffen (rode dus).Het beste is om paprika’s pas te plukken wanneer ze rijp zijn. Een groene paprika is een onrijpe rode paprika. Paprika’s kunnen nog wel doorrijpen nadat ze geplukt zijn, maar de vraag is of alle gezonde stoffen dan nog gevormd worden. In een recente studie leek dit voor vitamine C wel het geval te zijn. De hoeveelheid vitamine C bleef nog zo’n 10 dagen toenemen na het plukken. Naar alle waarschijnlijkheid zullen dat te verwaarlozen hoeveelheden zijn.

Gezondheidsvoordelen

Gezien de vele inhoudsstoffen van paprika is het opmerkelijk dat er nog geen onderzoek is gedaan op het aandeel dat paprika kan hebben op preventie van ziekten. Gezien de vele inhoudsstoffen met een anti-oxidant- en ontstekingsremmende werking valt te verwachten dat paprika een must is in een voedingswijze die helpt hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes te voorkomen. Gezien de grote hoeveelheden carotenoïden luteïne en zeaxanthine kan paprika een rol spelen bij de preventie van oogziekten als staar en maculadegeneratie.

Door: Simon Koorengevel

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 2562 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair