Courgette en gezondheid

Oorsprong

Courgettes behoren tot de familie van de Cucurbitaceae. Augurk, meloen, komkommer en pompoenen zijn, naast de courgettes, de voornaamste leden van deze familie. De plant Cucurbita pepo komt oorspronkelijk uit het zuidelijke deel van Noord-Amerika en uit Mexico en werd in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. Eerst genoot de plant vooral bekendheid in Zuid-Europa. Pas vrij recent zijn courgettes ook in onze noordelijke streken bekend geworden.

Vitamines en mineralen

Courgettes zijn als verse groente bijna onverslaanbaar als het aankomt op het hoge gehalte aan mineralen. Ze zijn rijk aan kalium en arm aan natrium. Ook bevatten ze veel magnesium, vitamine B1 en, met name veel vitamine B9.

Gezondheidsvoordelen

Onderzoek toont aan dat vitamine B9, ook wel foliumzuur genoemd, vrouwen beschermt tegen darmkanker. Ook verkleint het slikken van extra foliumzuur de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby. Daarom is de courgette een ideale groente voor vrouwen die aan kinderen denken of die net zwanger zijn geworden. Een portie van 150 gram courgette levert slechts 50 calorieën, terwijl het toch een grote hoeveelheid vezels bevat. Een courgette heeft oplosbare en onoplosbare vezels, die goed door de darmen worden verdragen. Als de groente nog jong is, zijn de vezels zachter en zitten er binnenin nog geen of heel weinig zaadjes. Een aanrader dus als je een gevoelig spijsverteringsstelsel hebt. Verder bevat een courgette weinig caloriën. Een courgette bevat amper 15 kcal per 100 gram. 

Door: Simon Koorengevel

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 2230 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair