Aubergine en gezondheid

Oorsprong

Het solanum in de Latijnse naam geeft aan dat de aubergine botanisch gezien familie is van de tomaat en de aardappel. Doch ze komt niet uit de Nieuwe Wereld, maar uit de heel erg oude wereld. Aubergines stammen uit India en wat vandaag de dag Pakistan heet. Ze zijn al zo’n 4000 jaar in de keukens van zuidelijk Azië bekend. Rond 500 v Chr zou ze China hebben bereikt. De Chinezen hebben eigen variëteiten geselecteerd. De eerste geschreven aanwijzingen over het gebruik van aubergines in de keuken dateren van 544 n Chr. Ze staan vermeld in Qi Min Yao Shu, (Qimin Yaoshu / Ts’i Min Yao Shu) een oud Chinees werk van de geroemde wetenschapper Jia Sixieover landbouw, dat iets als ‘belangrijke technieken voor het welzijn van de mens’ betekent.

Vitamines en mineralen

De aubergine is erg gezond, de voedingswaarde draagt bij aan een goede gezondheid.

  • caloriearme groente 18 calorieën per vrucht
  • veel vezels, goed voor de spijsvertering
  • mineralen zoals kalium, magnesium en vitamine B9
  • bevat de krachtige antioxidant anthocyaninedie, verkleint het risico op hartaandoening en beroerte
  • is nitraatarm, bevat geen zout.

Gezondheidsvoordelen

Eet de aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken! Invriezen van aubergines kan alleen in verwerkte vorm. Aubergine bevat veel vezels (pectines) die smelten bij het bakken. Vandaar dat wanneer ze gebakken worden zo zacht en smeuïg worden. Sommige koolhydraten in de aubergine worden slechts in kleine hoeveelheden opgenomen door de darmen en worden gefermenteerd in de dikke darm. Door de grote hoeveelheid vezels heeft dit een licht laxerend effect, wat altijd nuttig is bij constipatie of te wel verstopping. Daarnaast zorgen de vezels voor het verlagen van je cholesterolgehalte. Aubergine is een rijke bron van magnesium en foliumzuur. Foliumzuur vermindert de kans op darmkanker en bij het begin van zwangerschap minder kans op een open ruggetje of hazenlip. Magnesium is een natuurlijke antistress mineraal en vermindert de kans op een depressie. Daarnaast bevat het veel kalium en slechts weinig natrium. Aubergine heeft daardoor sterke vochtafdrijvende eigenschappen en ontgiftende werking

Door: Simon Koorengevel

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 2692 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair