Nicotine en andere Alkaloïden in voeding. Wat zijn de effecten ervan?

Dikker worden na stoppen met roken

Veel mensen gebruiken het excuus om niet te stoppen met roken omdat ze anders dik worden. Sommige mensen komen in twee maanden wel 4 kilo aan. De mensen die dat zeggen beweren ook dat ze meer gaan snoepen. Het snoepen is een indirect gevolg van wat er in je lichaam gebeurt. Nicotine bevordert de stofwisseling in je lichaam. Een alternatief voor snoepen kan dus beter een aubergine zijn om de stofwisseling te stimuleren.

Wat is Nicotine?

Pure nicotine is een olieachtige substantie die voorkomt in planten van de nachtschadefamilie, waar ook de tabaksplant bij hoort. Pure nicotine is dodelijk gif. Nicotine behoort tot de alkaloïden. Pure nicotine kan zich door de huid heen persen en de dood veroorzaken binnen een paar uur. Sigaretten bevatten ongeveer 0,6 tot 3% van deze dodelijke stof. Deze stof komt bijvoorbeeld voor in Aubergines, Aardappelen, Paprika's, Tomaten, Pepers en anderen.

Wat zijn Alkaloïden?

De naam alkaloïde werd in 1819 door de apotheker Wilhelm Meissner geïntroduceerd ter beschrijving van alkali-gelijkende plantenstoffen als morfine, strychnine en solanine. Bereidingen uit alkaloïden-bevattende planten worden al gedurende 4000 jaar lang gebruikt als geneesmiddel, als pijlgif bij de jacht en in sjamanistische rituelen. Alkaloïden hebben vaak een sterke fysiologische of farmacologische werking op het dierlijke en menselijke lichaam, vooral omdat ze primair op het centraal zenuwstelsel inwerken. Veel alkaloïden hebben neuroactieve en psychoactieve eigenschappen en sommigen worden als genotmiddel of entheogeen gebruikt. Alkaloïden zijn natuurproducten en worden tot de secundaire plantenstoffen gerekend. Voor de plant hebben alkaloïden vermoedelijk een vraatwerende functie. Een aantal alkaloïden hebben als geneesmiddel een belangrijke rol in de geneeskunde verworven. Het gaat dan om krachtige farmacologische stoffen als atropine, cafeïne, morfine, codeïne, cocaïne, neostigmine, kinine, pilocarpine, pseudo-efedrine en vincristine. Vaak zijn alkaloïden gebonden aan organische zuren zoals appel-, melk- en azijnzuur.

Wees alert als je gevoelig bent voor alkaloïden!

Ondanks dat het in zeer kleine hoeveelheden in aardappelen, paprika's, tomaten en aubergines gevonden wordt, kunnen personen die bijzonder gevoelig zijn voor deze neurotoxine, er goed aan doen om de eetbare nachtschades te vermijden. Dit is omdat het huidaandoeningen zoals eczeem en andere huidziekten kan veroorzaken, of hart ziekten en hartritmestoornissen verergeren door nachtschade groenten te consumeren.

Alkaloïden in nachtschade groenten kunnen pro-inflammatoire effecten hebben voor mensen die gevoelig zijn voor deze stikstofverbindingen. Dit betekent dat personen met ontstekingsziekten zoals reuma, artritis, jicht beter deze groenten kunnen vermijden.

Wat zijn de meest voorkomende nachtschade groenten?

  • Aardappelen
  • Tomaten
  • Tomatillos
  • Aubergines
  • Paprika
  • Piment
  • Cayennepeper pepers

Waar moet je op letten bij aardappels?

Voorkom dat je aardappels eet met groene delen omdat hier hogere concentraties alkaloïdes in zitten. Ook als ze geschild zijn. Was de aardappelen grondig onder stromend water, zodat u kunt zien of je de groene delen hebt verwijdert.

Bent jij nachtschade gevoelig?

Als u het vermoeden hebt dat u nachtschade gevoelig bent, dan kunt u het beste deze groenten uit uw eetpatroon weren voor ten minste 4 weken en kijken wat het effect ervan is. Als de huidinfecties, exceem of de symptomen van reuma, artritis en jicht te verminderen tijdens deze fase, dan kan dit betekenen dat je nachtschade gevoeligheid bent. Om er zeker van te zijn dat u nachtschade gevoelig bent is het verstandig om een gespecialiseerde en gekwalificeerde arts te raadplegen.

Door: Radia Elmarkai

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 5682 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair