Iedereen aan de Statines, NEE toch zeker? Ook geen rode rijst!

Cholesterol mythe en statine-leugen

Evolutie

Onze evolutie begon met het eten van vruchten etc., zo’n 3,5 miljoen jaar geleden gingen we vlees en vis eten. Zo’n 10.000 jaar geleden begonnen we granen te verbouwen. Ongeveer 150 jaar geleden werd geraffineerde suiker aan ons menu toegevoegd, en begin 20ste eeuw begon de industrialisatie van ons voedsel, bewerkingen en chemische toevoegingen. Tegenwoordig moet voedsel: “er mooi uitzien”, “lang houdbaar zijn”, “makkelijk te bereiden zijn”, “snel klaar zijn”. Het huidige voedsel heeft niets natuurlijks meer.

Toename Hart- en Vaatziekten (HVZ)

Een enorme toename van hart en vaatziekten begon een kleine 100 jaar geleden. Hoe is de hele cholesterolmythe ontstaan? Daarvoor moeten we ruim 60 jaar terug in de tijd, toen Ancel Keys de resultaten bekend maakte van zijn grote onderzoek de 7-landen studie, waarin hij een link vond tussen HVZ en veel vet eten. Aanvankelijk waren meer landen onderzocht, maar in 16 van 22 onderzochte landen werd geen link gevonden, of zelfs een omgekeerd effect. Toen een aantal landen deze link absoluut niet hadden heeft hij deze eenvoudigweg geschrapt. Een hoog cholesterolgehalte in je bloed, dan moet je wel veel cholesterol en vet eten! Eskimo’s eten veel vis, vet en vlees, en daar komen géén hart en vaatziekten voor. Bestudering van de Masaï, nomadenvolk in Kenia: De hoogste inname van verzadigd vet en cholesterol ooit waargenomen. Hun voeding bestaat hoofdzakelijk uit melk, vlees en vet, toch zijn er geen hart- en vaatziekten gevonden. De dieetvoorschriften volgden al snel, geen verzadigd vet meer, geen cholesterol, geen eieren etc. Maar de sterfte aan HVZ daalde helemaal niet. Dit alles is gebaseerd op valse statistieken en verkeerde voorlichting. Als wij al miljoenen jaren veel vlees en vet gegeten hebben, en cholesterol is zo’n ontzettend belangrijke stof voor het leven, zou ons lichaam dan opeens de laatste decennia zoveel dommer geworden zijn? Zou een essentiële stof zich zomaar opeens tegen ons eigen lichaam keren, dan zouden we toch gewoon uitsterven? Als cholesterol echt zo belangrijk is voor ons functioneren, dan leef je echt niet langer als je dit gaat verlagen! ​Maar de overheid bleef de voorlichting over verzadigd vet en cholesterol glashard volhouden, ondanks een toename van HVZ. Wat was men blij toen begin jaren ’70 een medicijn op de markt kwam dat de cholesterol-productie in de lever kon blokkeren.

De ontdekking van de "killer" eigenschappen van de Rode Gist Rijst

Een eenzame, koude vallei in noord China, een vijandige plek, waar een klein plantje zich dapper vastklampt aan het bestaan. Het heet Red Yeast Rice, en moet zien te overleven temidden van beesten die dit eigenlijk best een lekker hapje vinden. De truc is dat het een gif (lovastatine) produceert, dat alle dieren die zo stom zijn om het eten zal doden. Een farmacoloog van de Amerikaanse overheid op zoek naar biologische wapens, ontdekte dit plantje en zijn gif, en nam het mee om te onderzoeken. Als gif was het niet erg bruikbaar, maar de ontdekking dat het HMG-CoA reductase remt, en dus de cholesterol-productie, was het begin van de statine-natie.

Iedereen aan de…. Statines!!

Nu moet iedereen met een (licht) verhoogd cholesterol al aan de statines, de normaalwaarden zijn gedaald van 7 mmol/l in de jaren ’60 tot tegenwoordig 5,0! Bovendien loop je wat voor reden dan ook extra risico op HVZ (met een normaal cholesterol) of heb je diabetes dan schrijft de consensus tegenwoordig ook al cholesterolverlagers voor. Er bestaat geen “slecht” en “goed” cholesterol! LDL (Low Density Lipoproteïne),HDL (High Density Lipoproteïne), VLDL (Very Low Density Lipoproteïne) zijn TRANSPORT-EIWITTEN! LDL vervoert o.a. cholesterol naar alle cellen in het lichaam, omdat het overal nodig is! HDL voert cholesterol terug naar de lever voor o.a. hergebruik. HDL is goed omdat het overgebleven cholesterol terug voert naar de lever o.a. voor hergebruik, omdat het zo’n nuttige stof is dat er niets verloren mag gaan! Statines verlagen LDL doordat er minder cholesterol door de lever geproduceerd wordt, dus kan er minder naar de cellen vervoerd worden, het is een schijnverlaging omdat niet het transporteiwit LDL zelf daalt, maar de verhouding van de transporteiwitten waarin cholesterol zit wijzigt! Begin jaren ’80 werden de termen “goed” en “slecht” cholesterol door fabrikant Merck geïntroduceerd, rechtstreeks aan het publiek, buiten de artsen en wetenschappers om. Dit vooral om meer statines te kunnen verkopen. LDL werd “slecht” gedoopt omdat deze door de statines beïnvloed wordt. We worden massaal “vals” voorgelicht door de overheid, en alle artsen die het zo geleerd hebben (met dank aan de farmaceutisch industrie) en helaas niet beter weten, om meer omzet in cholesterol verlagende medicijnen te genereren! Helaas de treurige waarheid!

Cholesterol verlagen is gevaarlijk = levensbedreigend.

Vitamine D tekort

 • risico osteoporose
 • kanker
 • diabetes

Cortisol tekort

 • stress management verstoord
 • bijnierschorshormonen
 • waterhuishouding

Slechtere cognitieve functies

 • geheugenverlies 
 • synapsen in hersenen = cholesterol!

Tekort Co-enzym Q10

 • energietekort 
 • vermoeidheid
 • spierslapte
 • orgaanzwakte

Verlaging antioxidant

 • slechter herstel na operaties en brandwonden

Minder geslachtshormonen

 • libidoverlies
 • impotentie
 • onvruchtbaarheid

Bijwerkingen statines

Polyneuropathie

 • Zwakte van de gelaatspieren
 • Moeilijkheden met gebruik van armen, handen of voeten. 
 • Moeite met lopen 
 • Gevoelsveranderingen in ledematen, zoals pijn, brandend gevoel, 
 • tinteling, ‘doof’ gevoel of verminder gevoel. 
 • Moeite met slikken, moeilijker spreken, heesheid of stemverandering 
 • Verlies van spierfunctie of verminderd gevoel in de spieren, spierpijn 
 • (rhabdomyolyse)
 • Pijn in de gewrichten, vermoeidheid.

Hartfalen  (je hart is een spier!)

Depressie

Schade aan de hersenen: aantasten hersenfuncties en verhoogd risico op hersenbloedingen.

Diabetes

Leverschade

Kanker 

Ernstige geboorteafwijkingen (40% bij zwangere vrouwen die statines slikten)

Vaker ontwikkelen arteriosclerose!

Cataract

Werkelijke oorzaak aderverkalking

De werkelijke oorzaak van aderverkalking (even heel in het kort) ligt in de bloedvaten zelf, slecht collageen door te weinig vitamine C. Door stress en bloeddruk ontstaan haarscheurtjes in de verzwakte bloedvaten, deze wondjes worden gerepareerd door trombocyten en stollingsfactoren te activeren. Door de wondjes, ontstekingsreacties en weer nieuwe wondjes is de binnenwand van de slagaders niet glad meer en alles wat voorbij stroomt kan blijven plakken. Hier komt cholesterol te hulp schieten, cholesterol plakt, en repareert juist doordat het de wand weer glad wil maken. Cholesterol is dus niet de boosdoener maar de redder. Behalve veel vitamine C is nog meer nodig voor een optimaal gezond leven: o.a. vitamine D3, vitamine K2, sulfaat, water, multi vitamines & mineralen en zonlicht, zonder blokkerende beschermingsfactor. En een gezond verstand.

Door: Jetty van der Graaf, Orthomoleculair voedingsdeskundige

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 11533 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair