Stress, Depressie en Burn-out, Cortisol regelt het in uw lichaam!

Wat is cortisol?

Cortisol is dus een stresshormoon dat door het lichaam geproduceerd wordt als we stress ervaren. Het heeft als doel om ons reactievermogen te versnellen. De mens heeft namelijk twee aangeboren reacties, namelijk de fight-or-flight reactie. In de fight reacties maakt het lichaam ons klaar om het gevaar ‘te bevechten’. Dankzij cortisol wordt onze pijngrens hoger en is het lichaam gereed om te strijd aan te gaan. Bij de flight reactie maakt cortisol ons lichaam klaar om te vluchten. Sommige mensen merken dan dat ze verder of sneller kunnen lopen/rennen dan anders. Dat is omdat Cortisol ons de optimale kans aanbiedt om te vluchten in een gevaarlijke situatie.

Wat is het nut van cortisol?

Zoals we eerder hebben besproken, verscherpt cortisol de fight-or-flight reactie, maar wat is daar nu het doel van? Vroeger was dit zeer handig aangezien mensen vaak met gevaarlijke situaties te maken kregen. Denk maar aan iemand die een beer tegenkomt. In de hedendaagse maatschappij heeft cortisol zijn functie wat verloren. We komen namelijk niet dagelijks, zelfs wekelijks, in aanraking met gevaarlijke situaties. Toch produceert ons lichaam vaak cortisol. De gevaarlijke situaties zijn namelijk vervangen door stressvolle situaties. Denk hier bijvoorbeeld aan een test of presentatie die je moet geven. In zulke situaties zal cortisol in actie treden terwijl er geen actueel gevaar dreigt. Het is eerder een reactie op de stress die we voor de situatie ervaren.

Heeft cortisol een positieve bijdrage?

Vroeger was het antwoord “ja” geweest. Het hielp ons namelijk overleven in gevaarlijke situaties. In onze hedendaagse maatschappij is het niet nuttig in overdosis. Het is nog steeds nuttig in gevaarlijke situaties, maar de hersenen zien het verschil niet tussen acute en chronische situaties. De afscheiding van cortisol heeft in laatstvernoemde situaties niet veel positief bij te dragen. Je bloeddruk verhoogt, waardoor je meer kans hebt op problemen met je bloeddruk of zelfs je hart na een lange periode van stress. Je spieren spannen op waardoor je last kan krijgen van pijnlijke spieren of zelfs spanningshoofdpijnen.

Door: Dr. Paul Koeck

Bron: Vind hier alles over stress, depressie en burn-out

Waardeert u onze website, like ons dan op Facebook

 

Dit artikel is 4804 keer gelezen!

One thought on “Stress, Depressie en Burn-out, Cortisol regelt het in uw lichaam!

 • hypnopeople@yahoo.com'
  21 december 2015 at 16:43
  Permalink

  Mooi artikel en nuttige informatie!

  Ik ben hypnotiseur en ik zie regelmatig mensen met stress. Ik weet hoe gevaarlijk stress kan zijn en ik geef ontspanning oefeningen aan mijn clienten om thuis zichzelf te ontstresssen. Als er meer infomrtie nodig is over hoe ik mijn clienten kan helpen met hypnose kunt u mijn website http://www.hypnophelp.nl bezoeken.

  Gr. Yousef

   

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair