De basisprincipes van Ayurveda.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een holistische helende wetenschap die bestaat uit twee woorden, Ayu en Veda. Ayu betekent leven en Veda betekent kennis of wetenschap. Dus de letterlijke betekenis van het woord Ayurveda is de wetenschap van het leven. Ayurveda is niet alleen een wetenschap om ziekten te behandelen maar het is een complete levensstijl. Ayurveda is gericht op het maken van een gelukkig, gezond en vreedzame samenleving.

De twee belangrijkste doelstellingen van Ayurveda

 • Om de gezondheid van gezonde mensen te behouden.
 • Om de ziekten van zieke mensen te genezen.

De vijf elementen.

Een persoon in Ayurveda wordt gezien als een uniek individu uit vijf primaire elementen. Deze elementen zijn

 • Ether (ruimte),
 • Lucht,
 • Vuur,
 • Water
 • Aarde 

Pentagram-AyurvedaNet als in de natuur, hebben ook wij deze vijf elementen in ons. Wanneer een van deze elementen uit balans is, zullen zij op hun beurt invloed hebben op ons. Het voedsel dat we eten en het weer zijn slechts twee voorbeelden die invloed hebben op deze elementen. Wij zijn een samenstelling van deze vijf primaire elementen. Bepaalde elementen hebben het vermogen combinaties te creëren met verschillende psychologische functies.

De elementen Ether en Lucht vormen samen Vata Dosha.

Vata domineert het principe van beweging en kan daarom worden gezien als de kracht die zenuwimpulsen, bloedsomloop, ademhaling en eliminatie enz. regisseert.

De elementen Vuur en Water vormen samen Pitta Dosha.

De Pitta Dosha is verantwoordelijk voor het transformatieproces of metabolisme. De transformatie van voedsel in voedingsstoffen die ons lichaam kan assimileren is een voorbeeld van een Pitta functie. Pitta is ook verantwoordelijk voor het metabolisme in het orgaan, de weefsel systemen en de celstofwisseling.

De elementen Water en Aarde vormen samen Kapha Dosha.

Kapha Dosha is verantwoordelijk voor de groei, het toevoegen van structuur en eenheid. Het biedt ook bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van de cerebrale spinale vloeistof, die de hersenen en de ruggengraat beschermt. De mucosal bekleding van de maag is een ander voorbeeld van de functie van Kapha Dosha bescherming van de weefsels.

phonesWe zijn allemaal gemaakt van unieke proporties van Vata, Pitta en Kapha. Deze verhoudingen van de Dosha’s variëren per individu en daarom ziet Ayurveda iedere persoon als een speciale diversiteit. Ayurveda geeft ons een model om naar elk individu te kijken als een unieke mix van de drie Dosha's en met bijbehorende behandelprotocollen die specifiek gericht zijn om iemands gezondheids uitdagingen te ontwerpen. Als één van de Dosha’s uit balans raakt, zal Ayurveda specifieke voorstellen doen en levensstijl en voedingsrichtlijnen geven om de persoon te helpen om in  balans van de dosha te komen. Kruidengeneesmiddelen zullen worden voorgesteld om de onevenwichtigheid en de ziekte te genezen. Inzicht in deze belangrijkste principes van Ayurveda, biedt ons een verklaring waarom de ene persoon anders reageert dan de andere op een behandeling of dieet en waarom mensen met dezelfde ziekte toch verschillende behandelingen en medicijnen nodig hebben.

Andere belangrijke basisprincipes van de Ayurveda.

Dhatus.

Dit zijn de fundamentele weefsels die het lichaam voeden en onderhouden. Er zijn er een zeven.

 • Rasa (chyle)
 • Raktha (bloed)
 • Mamsa (spieren)
 • Meda (vetweefsel)
 • Asthi (bot)
 • Majja (merg)
 • Sukla (reprodutive weefsel)

De juiste hoeveelheid van elke Dhatu en hun evenwichtige functie is van groot belang voor een goede gezondheid.

Mala

Dit zijn de afvalstoffen die geproduceerd worden als gevolg van diverse metabolische activiteiten in het lichaam. Het is voornamelijk urine, ontlasting, zweet enz. Een goede eliminatie van de mala’s is even belangrijk voor een goede gezondheid. Ophoping van mala's in het lichaam veroorzaken vele ziekten.

Srotas

Dit zijn verschillende soorten kanalen die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van levensmiddelen, dhatus, mala's en dosha's. Een goede werking van srotas is noodzakelijk voor het vervoer om verschillende materialen op de plaats te krijgen waardat ze nodig zijn. Blokkering van srotas veroorzaakt vele ziekten.

Agni

Dit zijn verschillende typen enzymen die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering en het omzetten van voeding in je lichaam. Al deze factoren moeten functioneren om in balans te zijn voor een goede gezondheid. Zij zijn onderling verbonden en direct of indirect verantwoordelijk voor het handhaven van het evenwicht van de tridosha’s.

Evenwicht en harmonie van de Drie Dosha's

Als de drie Dosha’s goed zijn geharmoniseerd is dat het resultaat dat alles goed functioneert in een evenwichtige manier, als resultaat van goede voeding en welzijn van de persoon. Maar als er onbalans of disharmonie is tussen hen, zal dit resulteren in elementaire onbalans, wat leidt tot verschillende soorten aandoeningen. Het Ayurvedische concept van de lichamelijke gezondheid draait om deze drie Dosha's en zijn primaire doel is om hen te helpen handhaven in een evenwichtige staat en bij ziekte. Deze elementen theorie van voorkomen is niet uniek voor de oude Indiase geneeskunde. De Yin en Yang theorie in de Chinese geneeskunde en de Hippocrates theorie van de vier elementen in Griekse geneeskunde zijn ook zeer vergelijkbaar. De kwaliteiten van de Drie Dosha's De drie Doshas stellen toename of afname voor aan het systeem afhankelijk van de soortgelijke of antagonistische eigenschappen.

 • Vata is: droge, koude, licht, mobiel, helder, ruw, subtiele. 
 • Pitta is: een beetje vettig, heet, intens, licht, vloeistof, vrij vloeiend, stinkende.
 • Kapha is: olieachtig, koud, zwaar, stabiel, viskeuze, glad, zacht. 

Vata en Pitta zijn licht en alleen Kapha is zwaar.

Zowel Vata en Kapha zijn koud en alleen Pitta is heet.

Zowel Pitta en Kapha zijn vochtig en vettig en alleen is Vata.

Alle Vijf elementen, zoals uitgebeeld door Vata, Pitta en Kapha, zijn essentieel voor het leven, en werken samen de gezondheid te creëren of produceren ziekte. Niet één Dosha kan een stabiel leven geven, ze moeten alle drie samenwerken en ieder op zijn eigen manier.

 

Dit artikel is 2956 keer gelezen!

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair