De medicinale werkingen van de Neemboom.

Wat is de neemboom?

In India is de medicinale neemboom hoog aangeschreven vanwege de vele toepassingen en voordelen. De neem plant is een snel groeiende en lang levende boom, afkomstig uit Birma in India. Van daaruit wordt de neemboom verspreid en groeit nu over de hele wereld. De neemboom extracten komt u dan ook vooral tegen in Ayurvedische producten. Helaas is de boom voor veel mensen onbekend. Alle delen van de neemboom zijn nuttig. De meest gebruikte delen van de neemboom zijn de pitten, de bladeren en het schors.

Neem zaad

De vrucht van de neemboom lijkt veel op die van een olijfboom. Het zaad is omgeven van vruchtvlees en bevat één of meerdere kernen. Het zaad bevat de hoogste concentratie werkzame stoffen van de hele boom. Via het uitpersen van de olie kunnen ze deze werkzame stoffen goed bereiken.

neem 1

Neemolie

Neem olie, het meest populaire product van de neemboom, De olie wordt geperst uit de zaadkernen. De zaadkernen kunnen wel tot 50% olie bevatten. In het westen is de zaadolie vooral bekend als een populair bestrijdingsmiddel voor biologische tuinders. Het wordt dan gebruikt als een natuurlijk insectenwerend middel. Het is veilig en een efficiënt alternatief voor schadelijke bestrijdingsmiddelen. Omdat de neemolie giftig kan zijn mag je het niet consumeren. Neem zaadolie is ook een ingrediënt in veel huidverzorgingsproducten. In India wordt neemolie gebruikt voor neem zeep, maar er is ook neem shampoo, lotions, crèmes enz. De olie wordt vooral gewaardeerd om zijn grote aanbod van medicinale toepassingen.

Neem bladeren

De bladeren van de neembom zijn het meest veelzijdige en gemakkelijk beschikbare middelen. Ze bevatten dezelfde werkzame bestanddelen als de zaden, maar in een veel lagere concentraties. De bladeren zijn er het hele jaar door, omdat de neemboom groenblijvend is.  De zaden alleen één keer per jaar. Het is gemakkelijk om uw eigen neem middeltjes thuis te maken van de bladeren. Blad pasta's en extracten worden gebruikt in haar oliën, huidverzorgingsproducten, in neem tandpasta en mond water. Ook hebben ze veel medicinale toepassingen. Veel kruidendokters raden het aan om op de bladeren te kauwen, het innemen van capsules van gedroogde bladeren, of het drinken van de bittere thee. De bladeren zuiveren het bloed, helpen het maagdarmstelsel (zweren!), ondersteuning van de lever, en het versterken van het immuunsysteem, om maar enkele van de meest populaire voordelen op te noemen. Hoewel de bladeren van de neemboom op deze manier al duizenden jaren in India worden gebruikt, adviseer ik je toch om voorzichtig te zijn bij het innemen via de mond. Neem is een zeer krachtig kruid! Het beste is om het een ​​gekwalificeerde kruidkundige eerst te vragen, en het niet te eten over lange perioden. Echter, de lokale toepassing op de huid van neembladextracten en blad pasta is veilig. Huidverzorging en de behandeling van huidaandoeningen is waar de werkzame stof neem echt in uitblinkt. Het is zeer effectief in het elimineren van bacteriële- en schimmelinfecties, parasieten en zijn antivirale activiteit kunt u wratten en koortslip behandelen, verzacht ontsteking en vermindert roodheid, het hydrateert de huid en houdt het soepel, het kan zelfs littekens en pigmentvlekken verminderen. Voorbeelden van dergelijke toepassingen zijn schurft en de behandeling van acne.

Neem schors

De schors van de neemboom wordt niet zo veel gebruikt als de zaden of de bladeren, om duidelijke redenen. Er is niet veel van te krijgen en het reageert niet zo snel, en het is iets moeilijker te gebruiken. Omdat ze zijn droog en hard zijn van nature zijn de ingrediënten moeilijker te extraheren. Op één medicinaal vlak is het schors aanbevolen om te gebruiken. Dit is in de tandheelkundige zorg. Het schors van de boom bevat een hogere concentratie werkzame bestanddelen dan het blad en is rijk aan ingrediënten met antiseptische en anti-inflammatoire werking. Neem schors is zeer effectief bij de behandeling van tandvleesontsteking. Hier zijn een aantal toepassingen van de neemboom die minder aandacht krijgen:

Neem Takjes

Kauwen op jonge soepele takken en vervolgens poetsen met behulp van een tandenborstel, voorkomt gaatjes en tandvleesaandoeningen. Indiase dorpelingen gebruiken deze methode al eeuwen. Hoewel in het moderne India neem tandpasta, mondwater en schors poeders zijn de beste methode.

Neem Bloemen

De bloemen van de neem plant hebben een mooi, zoet en honingachtige geur. Het is heel intens, merkbaar van een afstand, maar nooit overweldigend. Bijen houden van bloemen en neem honing is populair. De bloem olie wordt ook gebruikt in de aromatherapie en heeft een kalmerende en herstellende werking.

image13

Andere interessante toepassingen van de Neemboom

Het hout van de neem industrie is uitgegroeid tot een belangrijke bron van brandhout in sommige regio's van het Afrikaanse continent. De neem plant is bijzonder waardevol als bron van brandhout omdat het snel en goed groeit (het kan binnen vijf jaar geoogst worden) met zeer weinig water in de armste bodems. Alle delen van de neem plant zijn ook zeer nuttig bij gebruik als mulch als compost ingrediënt of als grondverbeteraar. Neem kan worden gebruikt om marginale gronden terug te vorderen. Het kan zure gronden terug te brengen naar neutraal, de diepe penwortel kan door harde lagen heen breken, haalt voedingsstoffen uit onderliggende grondlagen en brengt ze naar de oppervlakte. De groeiende neembomen verbeteren de waterhoudende capaciteit en voedingsstoffen niveau van de bodem.

De neemboom heeft veelbelovende toepassingen maar doordat er in de voedingsindustrie veel geld is te verdienen zult u er waarschijnlijk weinig over horen.

Waardeert u onze website? Like ons dan op Facebook.

Dit artikel is 8814 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair