Chips, friet en toast. Acrylamide de link naar kanker?

Wat is acrylamide?

Onderzoekers in Europa en de Verenigde Staten hebben in bepaalde voedingswaren acrylamide gevonden. Acrylamide ontstaat in bepaalde voedingsmiddelen die op een temperatuur boven 120 graden Celsius worden verwarmd of gebakken, maar niet in levensmiddelen onder deze temperatuur. In chips, toast en friet werden hogere concentraties gevonden dan in vergelijking met andere voedingsmiddelen. De Wereld Gezondheids Organisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties verklaarde dat de niveaus van acrylamide in voedingsmiddelen een "grote zorg" vormen en dat er meer onderzoek nodig is om het risico van acrylamide te bepalen.

Hoe ontstaat acrylamide?

Asparagine is een aminozuur (bouwsteen van eiwitten) die in veel groenten, en met hoge concentraties in aardappelen zitten. Bij verhitting tot hoge temperaturen, met de aanwezigheid van bepaalde suikers kan asparagine, acrylamide vormen. Bij hoge temperaturen, zoals frituren, bakken of braden, is gebleken dat acrylamide veel meer wordt geproduceerd, dan bij opwarmen in de magnetron. Langere baktijden kan ook leiden tot hogere concentraties van acrylamide, bij temperaturen boven de 120 graden Celcius.

Is acrylamide kankerverwekkend?

De Food and Drug Administration (FDA) heeft al in 2013 uitgeroepen om acrylamide te vermijden omdat het in diverse dierproeven heeft aangetoond bij dieren kankerverwekkend te zijn.

Een Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat er een link is tussen acrylamide en kanker bij mensen. Onderstaand de link.

http://www.rsc.org/chemistryworld/News/2007/December/05120703.asp

Het rare aan dit is dat de KWF alleen maar standpunt inneemt over een vermoeden van kanker en dan met producten aankomt als koffie, pepernoten en ontbijtkoek terwijl intenet bol staat van Friet, Chips en Toast.

https://www.kwf.nl/over-kwf/pages/standpunt-kwf-acrylamide.aspx

Het voedingscentrum heeft het erover : 

Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk schadelijk zijn.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/acrylamide.aspx

Dat er iets aan de hand is dat mag wel duidelijk zijn! Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hieronder de waarschuwingen van de Food and Drug Administration

Waarschuwingen van de FDA

 • Frituren zo kort mogelijk, aangezien er met frituren acrylamide ontstaat. Als de frieten diepgevroren zijn, zegt de FDA, "Volg de aanwijzingen op van de fabrikant en vermijd aanbranden."
 • Frituren, bakken, braden en roosteren zijn de methoden die het meeste acrylamide produceren. Tijdens het koken, stomen, en de magnetron lijkt het minder te zijn.
 • Bij temperaturen boven de 120°C en hoger wordt de meeste acrylamide geproduceerd. Onder 120°C wordt er aanzienlijk minder van deze chemische stof aangetroffen.
 • Eet geen verbrande toast, omdat in de donkerdere toast de meeste acrylamide wordt gevormd. "Toast brood alleen ​​licht bruin van kleur in plaats van een donker bruine kleur", adviseert de FDA.
 • Bewaren van aardappelen in de koelkast kan de hoeveelheid acrylamide die zich gaat vormen tijdens het bakken of koken verhogen. "Hou de aardappelen dus buiten de koelkast in een donkere, koele plaats." De FDA adviseert aardappelschijfjes eerst te weken in water gedurende 15-30 minuten vóór u ze gaat bakken om de hoeveelheid acrylamide die ze zullen vormen te verminderen.
 • En nogmaals, bak de aardappels niet bruin bij het bakken. "Bruin gebakken aardappels zullen meer acrylamide bevatten", zegt de FDA.

http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2013/11/15/the-fda-calls-out-yet-another-food-chemical-to-avoid-acrylamide/

http://www.drweil.com/drw/u/QAA68298/Do-Fried-Foods-Cause-Cancer.html

Chips, toast en friet bevatten de hoogste concentraties, volgens Cancer.gov.

Bekijk dit filmpjemaar eens:

Dit artikel is 3530 keer gelezen!

One thought on “Chips, friet en toast. Acrylamide de link naar kanker?

 • petervanas@hotmail.com'
  23 juli 2017 at 19:41
  Permalink

  Minder acrylamide vorming bij de productie van frites door toepassing van een nieuwe technologie; Pulsed electric field in plaats van preheater. Bij de verwerking van aardappels tot aardappelproducten is PEF-apparatuur een uitstekend alternatief voor de traditionele preheater, bijvoorbeeld bij de productie van voorgebakken friet. Naast een betere droogefficiëntie en snijkwaliteit, heeft PEF-technologie dan een betere uitloging van de suikers uit het aardappelweefsel als resultaat. Dit komt doordat het pulserende elektrische veld in de aardappelcelwanden minuscule gaten doet ontstaan, wat het in oplossing gaan van suikers vergemakkelijkt. Minder suikers betekent minder vorming van acrylamide tijdens het bakken en frituren van aardappelproducten. En dat is goed nieuws voor de volksgezondheid.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair