Wat is FPIES?

Voedsel-eiwit geïnduceerd enterocolitis syndroom (FPIES) is een aandoening waarbij het eten van bepaalde voedingsmiddelen hevig braken en diarree bij zuigelingen en kinderen veroorzaakt. Meestal onder de leeftijd van 3 jaar oud. Het is geen voedselallergie, maar heeft een aantal van dezelfde symptomen. Dit gebeurt meestal na het drinken van melk van soja of koemelk, maar het is ook bekend bij vast voedsel. De symptomen beginnen enkele uren nadat het voedsel wordt gegeten en de symptomen verdwijnen weer als het voedsel niet gegeten wordt. 

Bij meeste kinderen stopt FPIES rond de leeftijd van 3 jaar, maar in zeldzame gevallen kunnen deze kinderen overgaan naar voedselallergie of andere problemen bij de ontwikkeling. FPIES een gastrointestinale overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. De meeste kinderen zijn gevoelig voor meer dan één type. De melk van soja is de meest voorkomende boosdoeners. Enkele voedsel voorbeelden die FPIES veroorzaken zijn pluimvee, granen en zoete aardappelen. Bij moedermelk is het niet aangetoond dat het FPIES veroorzaakt. De symptomen kunnen binnen 1-8 uur nadat het voedsel is opgenomen komen. Buikpijn, misselijkheid, braken en diarree zijn symptomen die kunnen variëren van mild tot ernstig. In de mildste vorm, zal er licht braken of beweeglijkheid zijn. Bij de meest ernstige vorm kan het kind in shock raken als gevolg van uitdroging. Het kind zal dan onmiddellijk opgenomen moeten worden bij deze symptomen om een noodsituatie te voorkomen. Artsen zouden niet in staat zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen omdat op het eerste gezicht de symptomen vergelijkbaar zijn met buikgriep en andere, veel voorkomende problemen. Er is geen sprake van een daadwerkelijke allergische reactie, zoals een zwelling of andere afwijkingen op de huid. De enige manier om FPIES te diagnosticeren is om eetgewoonten, geschiedenis en andere factoren in acht nemen. 

Er is ook geen bloedtest die het kan detecteren. Behandeling van kinderen met ernstige reacties kunnen onmiddellijk onder een intraveneuze (IV) infuus naar het lichaam of andere hydraterende injecties om lage bloeddruk, die ontstaat ​​door shock of uitdroging te behandelen. 

Op lange termijn is de enige behandeling een dieet dat de meeste voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de reactie veroorzaken te vermijden. Dit dieet wordt meestal gevolgd tot ten minste de leeftijd van 3 jaar. Afhankelijk van de omstandigheden, kunnen de artsen proberen om te bepalen of het kind FPIES is ontgroeid. 

 

 

Dit artikel is 8065 keer gelezen!

3 thoughts on “Wat is FPIES?

 • jmvandersande@gmail.com'
  19 september 2017 at 08:40
  Permalink

  Geachte  heer Koorengevel, allereerst hartelijk dank voor het delen van deze informatie! Hiermee wordt de kennis rond acute FPIES vergroot. Daarmee neemt de kans toe dat wanhopige ouders/verzorgers en artsen het ziektebeeld leren herkennen en zeer jonge kinderen de behandeling krijgen die zij nodig hebben. Mijn vraag aan u is of u, na onderzoek, ook informatie wilt toevoegen over chronische FPIES? In Amerika wordt er inmiddels al wel onderscheid gemaakt, chronische FPIES wordt echter geacht nog zeldzamer te zijn, of mogelijk nog te weinig ontdekt te worden. Mijn zoon had als kind chronische FPIES en is door de lange zoektocht voor hulp uiteindelijk langdurig ernstig ziek geweest. Wel vertoonde hij vanaf zijn geboorte de volgende tekenen: buikkramp, bloed in de ontlasting en diarree na het eten/ drinken van melkproducten en later ook sojaproducten. Dit kunnen ook andere allergenen zijn, koemelkeiwit komt wel het meeste voor. Hij spuugde echter bijna nooit en werd in de eerste jaren ook niet bleek en slap. Wel groeide hij onvoldoende en had een slechte weerstand. (failure to thrive) Meer informatie op: http://www.fpies.org/index.php/about-fpies/fpies-basics/chronic-fpies-blog   of: https://www.uptodate.com/contents/food-protein-induced-enterocolitis-syndrome-fpies U kunt altijd contact opnemen voor informatie over het ziekteverloop bij mijn zoon, Dank!

   

  Reply
  • k.kleve@ziggo.nl'
   19 oktober 2017 at 22:54
   Permalink

   Hallo Maaike, mijn dochter heeft de zwaarste vorm van FPIES wij worden ook vanuit het buitenland geholpen door de FPIES foundation. Mijn dochter is nu 2 er is er vanaf 2 maanden bekend mee. Ik lees bij u ook terug een slechte weerstand. Mijn dochter is ook vaak ziek en elke griepje komt binnen. Is je zoon er inmiddels over heen? ook vind ik dit artikel zeer onvolledig 

   Reply
 • 20 oktober 2017 at 08:30
  Permalink

  Beste Kim, 

  Je mag altijd informatie aanvullen als je vindt dat je er anderen mee kunt helpen. Daar zijn de reacties voor.

  Vriendelijke groet,

  Best Gezond

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair