Psoriasis risico factoren

Er is geen bekende oorzaak van psoriasis. Echter, artsen hebben een aantal factoren ontdekt die bijdragen aan de ontwikkeling van psoriasis:

Familiegeschiedenis

Experts geloven dat psoriasis genetische eigenschappen kunnen doorgegeven. Ongeveer één op de drie mensen met psoriasis hebben een familielid met deze ziekte, volgens de National Psoriasis Foundation. Een ouder met de ziekte heeft ongeveer kans van 10 procent om het door te geven aan zijn kind. Twee ouders met psoriasis hebben ongeveer 50 procent kans op het doorgeven ervan.

Spanning

Hoewel spanning niet de psoriasis veroorzaakt, is het een belangrijke factor bij de ontwikkeling en vaak de oorzaak van ernstige ontwikkeling.

Tabak

Een studie gepubliceerd in “Psoriasis Advance” stelt dat het roken van sigaretten de kans op het krijgen ervan verdubbelt bij mannen en bij vrouwen is dat zelfs hoger. Andere studies hebben aangetoond dat mensen die roken en psoriasis hebben ontwikkelen symptomen in het extreme.

Alcohol

Onderzoek naar de effecten van alcohol op psoriasis is een beetje verwarrend, omdat roken en drinken vaak hand-in-hand gaan. Ondanks dat geloven onderzoekers toch dat alcohol het kan verergeren omdat het de groei verstoort van de lever en kan de groei van Candida, een soort gist die de symptomen van psoriasis verergeren veroorzaken.

Koude temperaturen

Degenen met psoriasis in koudere klimaten weten dat in de winter meestal de symptomen erger worden. De extreme kou en droogte van het winterweer trekt vocht uit je huid, zodat het de symptomen van psoriasis verergeren.

Ras

Mensen met een blanke huid, hebben meestal meer kans op het ontwikkelen van psoriasis dan rassen met een donkerdere huidskleur.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, op steroïden basis die worden gebruikt voor de behandeling van bijvoorbeeld malaria, geven een persoon verhoogde kans op psoriasis.

Virale en bacteriële infecties

Psoriasis kan ernstiger zijn bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Dit geldt ook voor mensen met AIDS, chemotherapie behandelingen voor kanker of een andere immuun verstoring, zoals lupus of coeliakie. Kinderen en jonge volwassenen met terugkerende infecties, zoals keelontsteking of een bovenste luchtweginfectie, maken ook kans op een verhoogd risico.

Zwaarlijvigheid

Psoriasis Inversa komt het meest voor bij mensen met overgewicht. Dit komt door het feit dat de psoriasis Inversa wordt verergerd door de wrijving en het zweten die optreedt in diepe huidplooien.

Dit artikel is 3086 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair