Fluoride in tandpasta giftig!

Waarom zit er fluoride in tandpasta?  

We kennen allemaal de tandpasta met fluoride of de fluorbehandeling bij de tandarts. Rond 1930 ontdekte men dat mensen die water dronken waarin fluor zat sterkere tanden kregen. Fluor, de afkorting van fluoride, een natuurlijk mineraal dat onder de namen natriumfluoride of sodiumfluoride in tandpasta en mondwater wordt toegevoegd. Fluoride is een zout en bestaat uit fluoride-ionen. Fluoride reageert met een mineraal in de tanden en kiezen, waardoor er een gefluorideerd zout wordt gevormd. Dit zout is minder oplosbaar en zal daardoor tandplak meer tegenhouden. Het glazuur wordt door fluoride harder en meer zuurbestendig.

Ondanks het schijnvoordeel is fluoride giftig. In een gemiddelde tube fluoride houdende tandpasta zit genoeg fluoride om een kind te doden als het kind het zou opeten. Mensen die veel fluoride in één keer binnen krijgen, zullen zich misselijk voelen en buikpijn krijgen. Er kan kramp ontstaan, stuiptrekkingen, ademhalingsproblemen en zelfs een hartstilstand. De dodelijke dosering bedraagt 5 mg fluoride per kilo lichaamsgewicht. In de VS is het verplicht om stickers te plaatsen met waarschuwingen voor het gevaar van fluoride. Ondanks dat overheid en tandheelkundigen in Nederland ons vertellen dat het veilig is, wijzen honderden studies waarbij fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botkanker, ontkalking en zelfs tandbederf. Steeds meer merken komen daarom met tandpasta zonder fluoride maar natuurlijk ook een groeiend aantal biologische tandpasta’s zijn er op de markt. Mensen kunnen zelf nu de keuze maken na alle informatie die er beschikbaar is. Doe er uw voordeel mee!

Dit artikel is 3027 keer gelezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair