Het E-nummer spel van de fabrikant.

Aandacht voor E-nummers? 

Steeds meer mensen verdiepen zich in wat ze eten met als doel een gezonder en kwalitatief beter leven. De ziekten zoals kanker, hoge bloeddruk, hart aanvallen, suiker ziekten en nog een hele lange lijst, dringt bij steeds meer mensen door, dat het gevolgen zijn van wat je eet of te weinig beweging. Het lijkt erop dat mensen lange tijd blind geweest zijn om het besef te hebben, er iets aan te doen. Dat vergt natuurlijk wel een bepaalde discipline tot omschakeling. Doe alles stap voor stap en geleidelijk. Een goede trend bij veel mensen is om E-nummers te vermijden. Het is inmiddels een spel van de fabrikant geworden om de consument om de tuin te leiden. Wisselende namen voor dezelfde stof verwarren de consument. De wetgeving lijkt niet echt zijn best te doen om deze onduidelijkheid op te heffen. Slechts een paar simpele regeltjes zijn er veranderd in 2014 over de grootte van het lettertype, de allergenen erop schrijven in vetgedrukt en onderstreepte letters, Cateraars, slagerijen, restaurants en zorginstellingen moeten allergie-informatie paraat hebben voor hun klanten en plantaardige oliën moeten uitgesplitst worden om welke het gaan. Een eerlijk etiket staat vol met E-nummers. De regels die bedoeld zijn om consumenten te beschermen zijn maar half af. Niet alle E-nummers zijn schadelijk. Er komen ook E-nummers in diverse groenten/fruit enz. voor maar die hoeven niet vermeld te worden omdat ze niet zijn toegevoegd. Indien dat wel het geval is, dan wel!

Welke categorieën E-nummers zijn er?

 • Kleurstoffen (E100 – E180)
 • Conserveermiddelen (E200 tot E290)
 • Antioxidanten en voedingszuren (E300 tot E321)
 • Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen (E400 tot E495)
 • Zoetstoffen (E420, E421, E950 tot E968)
 • Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen (E500-E586)
 • Smaakversterkers (E620 tot E650)
 • Glansmiddelen en antischuimmiddelen, overige, gemodificeerde zetmelen en enzymen (E999 tot E1521)
 • Verpakkingsgassen (E938 tot E949)

Om het groeiende aantal additieven en ook de hoeveelheid in kaart te brengen is het E-nummer systeem rond 1980 ingevoerd door de Europese Unie. Een E-nummer is een uniek nummer dat staat voor een door de Europese Unie goedgekeurde additief. Een bepaalde stof dat u op een etiket kan tegenkomen kan onder verschillende manieren omschreven worden. De fabrikant kan daarmee zijn minst aantrekkelijke E-nummer verdoezelen op het etiket en daarmee de consument om de tuin leiden. Zo kan bijvoorbeeld het meest omstreden E621 als een “gist extract” of “plantaardige gehydrogeneerde oliën” omschreven kunnen worden maar ook onder vele andere namen. De onwetende consument kan hierdoor dus min of meer suggestief misleidt worden. E-nummers komen en gaan. Ook worden er op regelmatige basis E-nummers verwijderd omdat ze schadelijke zouden zijn voor de volksgezondheid. Nieuwe E-nummers worden aan de bestaande lijst toegevoegd. Daarmee toont het systeem al aan dat er erg slecht onderzoek is gedaan. Een EU goedkeuring is dus geen "veilig garantie". Nieuwe toegevoegde additieven kunnen dus achteraf toch wel kankerverwekkend of bijdragen aan een andere ziekte. Door E-nummers te vermijden speelt u op safe. Of doet u nog mee aan het spelletje?

Complete lijst met E-nummers

94978_2_image

 

 

Dit artikel is 2902 keer gelezen!

One thought on “Het E-nummer spel van de fabrikant.

 • pellikaan8033@gmail.com'
  29 december 2015 at 12:02
  Permalink

  Doet me goed dat hier meer mensen mee bezig zijn. Mijn motto is als oud-chefkok: niets is smakelijker dat de originele smaak van het product.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12345

Populair